Šaini 20 dana rada za opce dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog zloporabe položaja i ovlasti na Županijskom sudu u Puli pred vijecem sutkinje Gabrijele Marceta bivši je predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije Vili Šaina nepravomocnom presudom proglašen krivim te mu je izrecena osuda na šest mjeseci zatvora koja mu je pak zamijenjena radom za opce dobro na slobodi u trajanju od 20 dana.

Šaina je bio optužen da je zloporabom položaja i ovlasti 2007. i 2008. godine kao predsjednik Komore protupravno pribavio 34 tisuce kuna i to time što je donio odluku kojom mu se naknada povecala s tri na pet tisuca kuna. Tako uvecanu naknadu primao je sedamnaest mjeseci.

U dokaznom postupku pred sudskim su vijecem izmedu ostalih svjedocili nekadašnji potpredsjednik Komore Aldo Ukanovic, pravnica Komore Snježana Klaric, ali i tajnik Eros Soric. Potonji je posvjedocio da je Šaina sam tražio obustavu isplate uvecane naknade te da je vratio razliku - ukupno 34.000 kuna.

Aldo Ukanovic pred sudom je izjavio da je odluka temeljem koje je Šaini povecana naknada s tri na pet tisuca kuna mjesecno donesena jednoglasno na Upravnom odboru Komore te je smatrao da je jedini nedostatak bio taj što odluka nikada nije došla do Skupštine.

Ustvrdio je da za eventualnu nepravilnost u proceduri nisu krivi ni predsjednik ni zamjenik, vec strucna služba Komore, odnosno da su tajnik Soric i pravnica Klaric trebali upozoriti da nešto nije u redu.


Podijeli: Facebook Twiter