Šahovski velemajstor Kasparov u srijedu u Areni

Organizator simultanke Zlatko Klarić, dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci i direktorica Turističke zajednice Sanja Cinkopan Ko
Organizator simultanke Zlatko Klarić, dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci i direktorica Turističke zajednice Sanja Cinkopan Ko

U Turističkoj zajednici grada Pule najavljena je u ponedjeljak nadolazeća simultanka šahovskog velemajstora Garryja Kasparova koja će se u pulskoj Areni održati u srijedu, 19. kolovoza s početkom u 19 sati. O spektaklu, koji se s nestrpljenjem iščekuje, govorili su zamjenica gradonačelnika grada Pule Elena Puh Belci, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i organizator simultanke Zlatko Klarić, ispred Šahovskog kluba "e4". Šahovsku simultanku Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena, odigrat će s 15-ak, odnosno 20-ak ljudi iz javnog života te predstavnicima škole šaha - kadetima iz Pule i Poreča.

Među ostalima, Kasparov će "snagu" odmjeriti s ministrom branitelja Predragom Matićem, zamjenikom ministra turizma Daglasom Koraca, istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnikom grada Pule Borisom Miletićem, popularnim glumcem Rade Šebedžijom i drugima, najavila je Cinkopan Korotaj. Puh Belci izrazila je zadovoljstvo što će se ovakav događaj održati upravo u Puli jer će se time, naglasila je, promovirati igranje šaha ali i grad Pula kao turistička destinacija. Uputila je poziv široj javnosti da dođu u Arenu i uvjere se u vještine i sposobnosti svjetskog šahovskog prvaka Garryja Kasparova.

Inače, ulaz je slobodan, a u slučaju kiše događaj će se ili prebaciti za sljedeći dan ili održati u Domu hrvatskih branitelja o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Dodajmo da će se Live stream moći pratiti na www.istralive.com Domaćin ovog susreta su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre, dok je organizator simultanke Šahovski klub "e4" iz Zagreba. Treba naglasiti kako će simultanka prvenstveno promovirati projekt "Šah uz školu" kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i koji se, za sada, provodi u sklopu izvannastavne aktivnosti u desetak zagrebačkih škola, a planira se uvesti u ostale škole u Hrvatskoj.

U Puli, smatra Klarić, postoji izvrsna podloga jer grad gaji dugu tradiciju igranja šaha i ima odlične učitelje koji mogu prenijeti svoje znanje na mlađe generacije. Naime, Šahovski klub iz Pule ove godine slavi punih sedam desetljeća djelovanja. Znanstveno je dokazano da šah znatno pospješuje umne sposobnosti, a Kasparov je vodeći svjetski promotor uvođenja šaha u škole te je u tu svrhu osnovao fondacije u Europi, SAD-u, Africi i Aziji. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter