Šahovska legenda u gradskoj palaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U komunalnoj palaci je pulski gradonacelnik Boris Miletic primio delegaciju organizatora 24. medunarodnog šahovskog turnira Pula open 2010 te posebne goste - Borisa Spaskog, bivšeg svjetskog prvaka od 1969. do 1972., i predsjednika cileanskog saveza Daniela Yarura Elsacu.

Izrazivši veliko zadovoljstvo organizacijom pulskog šahovskog turnira, Miletic je rijec prepustio šahovskoj legendi koja je, unatoc nedavnoj operaciji oka, bila raspoložena za druženje.

Spaski je, osim trogodišnjeg naslova svjetskog prvaka, u povijest ušao legendarnim dvobojem s Amerikancem Robertom Fischerom za hladnog rata.

Kako je otkrio, prve šahovske poteze ucinio je s pet godina uz starijeg brata, a ozbiljnije se šahom poceo baviti s devet što je, kako je priznao, za njega znacilo izlaz iz siromaštva jer je u Rusiji igranje šaha bilo izvor zarade.

Šahovska legenda biranim je rijecima pohvalila pulski turnir na kojem nastupaju 287 igraca iz 23 države, od kojih je cak 12 velemajstora ove igre, pa se organizator turnira, Šahovski klub Pula, koji ujedno slavi 60. godišnjicu postojanja, može pohvaliti jednim od najznacajnijih europskih turnira.


Podijeli: Facebook Twiter