Šahini: Rižot je alfa i omega dobre kuhinje

Tonino Šahini
Tonino Šahini

Zagrebački Porečan Tonino Šahini, konzultant i dobavljač opreme za kvalitetnu enogastronomiju, čovjek kojeg znadu svi bolje stojeći restorani i hoteli, ne samo u Istri, i gotovo svi istarski vinari, od najranije je mladosti vezan uz najdražu mu prostoriju, kuhinju, i to ne krije: "Odrastao sam uz baku i mamu koje su vrijedno kuhale za našu veliku obitelj. Iako smo svi bili raštrkani po užem zagrebačkom centru svakoga je dana dvanaestero ljudi obavezno zajednički ručalo u bakinoj kuhinji i to barem u tri slijeda".

- Kad pomislim na nedjeljni ručak kod kuće, na ono što doista volim pripremati, onda je to rustikalna teleća koljenica u Staubici, fini žgvacet s dobrom tjesteninom po mogućnosti od brašna durum žitarice kamut, a najviše volim stracotto od goveđih mišića u crvenom vinu.

Riba je bar jednom tjedno na meniju, draga mi je sva riba no u posljednje vrijeme preferiram plavu. Školjke i krustavce samo u posebnim prilikama.

 - Za mene je rižot alfa i omega dobre kuhinje, smatram da se po rižotu poznaje vještina kuhara. Osim onog s crnilom od sipe, kod kuće nam je vrlo često na meniju klasik poput rižota milanese sa šafranom, a u Monzi smo se oduševili onim čija je baza ista poput milanskog uz dodatak njihove lughanige monzese. Jedva sam dočekao sezonu kobasica i isprobao podjednako izvrsnu izvedenicu s našom istarskom.  (V. MEDVEDEC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter