Za posjeta rtu Kamenjak zatekli smo uobičajenu sliku ljetnih gužvi. Prepuno parkiranih automobila u uvali Školjić, Škokovica, Debeljak, Polje te najveća gužva između Safari bara i vidikovca. Jahtašima je špica u uvali Portić, a kupačima u Maloj Kolumbarici na koju se naslanja Safari bar. Taj kafić-restoran je simbol Kamenjaka jer su gosti ovamo dolazili i kada ovaj poluotok nije bio tako popularan. Svake godine sve veći zabavni park za djecu i odrasle te originalan restoran na otvorenom dobiva hvalospjeve stotine posjetitelja iz čitavog svijeta na popularnim stranim web portalima poput Googlea, Tripadvisora.
Ništa ne mijenjati
Vladimir Leček, vlasnik Safari bara, kaže da je ovamo došao prije 23 godine kada je želio pobjeći od ljudi, a dotad je konobario u Švicarskoj. Za njega je rt Kamenjak i dalje lijep poluotok s posebnom mikroklimom.
- Tu lijepo miriše bilje. Pa vjetar i more Ljepše od toga ne mogu tražiti, a to traže i gosti koji ovdje dolaze na godišnji, kaže Leček. Naglašava da ovdje ništa ne treba mijenjati. "Treba uživati u ovome što imamo. Prirodi ne možemo nikako pomoći, pa ni novcem. Ni ljudi ne mogu pomoći, jer sve čega su se ljudi dohvatili upropastili su", veli Leček. Jedinstven zabavni park sam je izgradio. Kada ima ideju želi je ostvariti, a ne da mu se mota po glavi.
- Svake godine uvedemo neku novinu, ove godine je tobogan. To radimo jer je ljudima lijepo. Naročito djeci, naglasio je Leček. Za razliku od brojnih istarskih ugostitelja koji se žale da imaju manje gostiju, a da oni koji im dolaze slabo troše, on kaže da je gostiju u Istri iz godine u godinu sve više, a da se to vidi tek kada padne kiša i automobili zakrče ceste. Sve je više gostiju, dodaje naš sugovornik, iz Danske, Nizozemske i Francuske, raste i broj Čeha, Bugara i Poljaka. "Sada ćemo vidjeti koliko će doći Talijana", zaključuje.
Asfaltirati putove
Atrakcija Kamenjaka je i farma i agroturizam obitelji Krivičić pokraj uvale Polje gdje je nedavno potopljen brod "Vis". Prava je radost za djecu naći na jednom mjestu toliko domaćih životinja. Ima tu ovaca, svinja, tovara, konja, kokoši, pauna, fazana pa i papiga. No, posebnost ovog mjesta je
što Drago Krivičić sa suprugom Sandrom i ostalim članovima obitelj uzgaja povrće koje prodaju na štandu i pripremaju u restoranu. Krivičić je farmu preselio ovamo prije više od 30 godina kada je morao iseliti iz centra Premanture jer je miris domaćih životinja smetao susjedima.
- Gosti kod nas mogu naći svježu kapulu, kumpir, pomidore, tikvice i kugumere. Imamo mi i naš pršut, pancetu, ombolo i ovčji sir po novoj recepturi, kaže Krivićić koji se zalaže za asfaltiranje putova po Kamenjaku jer smatra da nema smisla da ovako zelena priroda bude sva prekrivena bijelom prašinom. "Bio sam u nacionalnim parkovima u Australiji i Americi gdje su putovi asfaltirani, a ovdje se ne može asfaltirati u značajnom krajobrazu kako je obilježen Kamenjak", čudi se.
Odmah do farme obitelji Krivičić Igor Mezulić drži boškarine koje je nabavila Javna ustanova Kamenjak. Na tabeli su ispisane sve informacije o boškarinu, a planira se postaviti izložba starih alata i oruđa za obradu zemlje pomoću istarskog goveda.
Na jedro ili veslo
U uvalama Školjić i Škokovica prava je gužva i na kopnu i u moru. Na pultu za najam sportske i opreme za zabavu čekali smo 20 minuta da dobijem kratku izjavu Sanje Špada iz Windsurf Station Premanture. "Goste zanima sve, od tečaja windsurfa, ekskurzije u kajacima, veslanja na dasci, do plovidbe kajakom
pod punim Mjesecom. Najčešći su gosti Talijani, Nijemci i Austrijanci, a sve je više gostiju iz Belgije, Nizozemske i Poljske", kaže Špada, jedva čekajući da se s mora vrati njezin partner Lovro Barbalić da malo predahne od navale gostiju. (Paulo GREGOROVIĆ)