Sadnjom magnolije započeo Europski tjedan kretanja

(N. SOFTIĆ)
(N. SOFTIĆ)

Sadnjom stabla magnolije u Mornaričkom parku danas je u Puli počeo Europski tjedan kretanja koji se obilježava u više od 1.500 europskih gradova, a u njemu sudjeluje oko 150 milijuna stanovnika. Grad Pula Europski tjedan obilježava već osmu godinu zaredom, i za tu je priliku organiziran niz manifestacija.

Prvog dana upriličena je simbolična sadnja stabala u Mornaričkom parku kojoj su se priključila djeca iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. Na taj su način i oni dali svoj doprinos Europskom tjednu kretanja jer, kako je istaknuo gradonačelnik Boris Miletić, upravo je edukacija najmlađih o očuvanju prirode jedan od prioriteta grada.

- Obilježavanje Europskog tjedna kretanja postalo je već tradicionalno. Jasno nam je da je kretanje važno i donosi puno beneficija i posebno me veseli što grad Pula ima što ponuditi u tom smislu, rekao je Miletić te pozivao sve građane da iskoriste to što grad ima parkove, šume, šetnice te apelirao da se svi nastave brinuti o okolišu i očuvanju prirode.

Osim sadnje stabala, danas su za osnovnoškolce organizirana edukativna predavanja koja su održali djelatnici Nature Histrice, a tema je bila orijentacija u prirodi i snalaženje u prostoru. U obilježavanje se uključio i Pulapromet koji će do petka besplatno prevoziti organizirane skupine predškolske i školske djece do Šijanske šume, na Portarati će se svakodnevno moći isprobati i razgledati električni bicikli, a City tour će voziti po promotivnim cijenama.

Preksutra je pak, od 17.30 do 19.30 sati u MO-u Nova Veruda predviđeno predavanje o feng shuiju, a od četvrtka do subote na Giardinima će se održavati sajam cvijeća. (N. SOFTIĆ)

Labinjani za čisti zrak

Nizom edukativnih, sportskih i zabavnih manifestacija, uglavnom posvećenim najmlađima, i Grad Labin će sa svojim ustanovama i udrugama obilježiti Europski tjedan kretanja, čija je ovogodišnja tema "Za čisti zrak - na tebi je red". Želja je osvijestiti građane o njihovoj ulozi u smanjenju onečišćenja okoliša kojem kumuje motorizirani promet. 

Sutra prijepodne na Katurama će se održati tradicionalna Klincijada - biciklijada vrtićaraca, u sklopu koje će se predstaviti i umaški policajci koji od ove godine svojim gradom patroliraju na biciklima. Iz programa valja izdvojiti i preksutrašnju akciju HAK-a i MUP-a za osnovce "Sigurno i vješto u prometu" na poligonu autoškole te policijsku preventivnu kontrolu korištenja autosjedalica za polaznike dječjih vrtića i jaslica, koja će se održavati tijekom tjedna.

Subota je rezervirana za rekreaciju i sport - planinarski pohod priredit će PD Skitaci, malonogometni turnir gradski Savjet mladih, a jedriličarsku regatu optimista rabački Kvarner. Nedjelja je, pak, "Dan bez automobila": za promet će biti zatvoren Trg labinskih rudara, gdje će glazbeno-scenski program prirediti polaznici radionica Labin - zdravi grad te drugih udruga. Tog će dana Grad osigurati besplatne redovne lokalne autobusne linije te onu međumjesnu do Rapca.

Gradonačelnik Tulio Demetlika ističe da Grad Labin kontinuirano radi na smanjenju onečišćenja zraka od prometa koji je, kako veli, jedan od najvećih zagađivača okoliša. Kao trajne mjere spomenuo je otvaranje punionice za električna vozila u starom Labinu, smanjivanje prometa u centru, izgradnju infrastrukture za osobe s invaliditetom te uređenje dječjih igrališta i promociju korištenja javnog prijevoza.

Demetlika je danas simbolično potpisao povelju o pristupanju Europskom tjednu kretanja, uz napomenu da je program Grada Labina lani uvršten među deset najboljih u ovoj manifestaciji. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter