"Sadašnjost povijesti" Marijana Crtalića u Anexu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Sadašnjost povijesti" Marijana Crtalića otvorena je u petak u galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka. Otvorila ju je Mirjana Grahovac–Vojinović koja je Crtalićev rad okarakterizirala jednim od recentnijih stvaralaštava na aktualnoj hrvatskoj suvremenoj likovnoj sceni.

Ciklus "Sadašnjost povijesti" fotografski je opus u kojem autor na temelju starih predložaka, a pomoću photoshopa nadograđuje neke nove momente zabilježene njegovom kamerom, a kao aluziju na paralelne svjetove unutar istih lokacija, snimljene s vremenskom distancom.

Fotografska izložba ironična je i potresna kronika propadanja sisačke industrije i općenito duhovnog stanja u gradu Sisku, a sve kroz prizmu sociološkog i kritičkog umjetnikovog angažmana temeljem dokumentarističke i arhivske građe.

- Od nekadašnjeg društveno političkog brenda, radnička klasa je pretvorena u ismijani relikt socijalizma zabilježen na crno bijelim fotografijama, a radnik je postao duh odnosno sjećanje na čovjeka koji je nekad izgradio sve što mu je danas oduzeto u stvarnom svijetu izgrađenom po lokalnom kriminalnom modelu privatizacije i pretvorbe, zapisao je Crtalić u deplijanu koji prati izložbu.


Marijan Crtalić rođen je 1968. godine u Sisku, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine, Multimedijski je umjetnik koji živi u Zagrebu i Sisku. Izložba se može razgledati do 20. lipnja. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter