Sada i ribari imaju radno vrijeme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem prošlog mjeseca stupio je na snagu još jedan podzakonski akt kojim se regulira ribarska djelatnost. Uz sve ostale, i ribari sada imaju pravilnik o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na pomorskim ribarskim plovilima. Donijelo ga je Ministarstvo gospodarstva, a nacelni mu je cilj zaštita zdravlja i sigurnosti ribara.

Sve je u pravilniku lijepo napisano, u skladu sa zakonom, onako kako bi trebalo biti i kako je moguce realizirati u mnogim poslovima na kopnu. U ribarskom poslu na brodu, medutim, prakticki je nemoguce. Pravilnikom je propisano radno vrijeme ribara, koje može biti puno i nepuno, njegov raspored, prekovremeni rad, rad u smjenama, nocni rad, dnevna stanka, te dnevni i tjedni odmor.

«Puno radno vrijeme radnika ne može biti duže od cetrdeset sati tjedno», definirano je u pravilniku. Shvacajuci da je to neprovedivo, jer ribar ne radi od 8 do 16 s pola sata ili sat pauze za marendu, pravilnik ima i dopunu koja glasi: «Kod poslodavaca kod kojeg je to potrebno zbog procesa rada puno ili nepuno radno vrijeme ne mora biti rasporedeno jednako po tjednima, te se u tom slucaju puno ili nepuno radno vrijeme utvrduje kao prosjecno tjedno radno vrijeme unutar razdoblja od cetiri mjeseca.» Još bolje bi bilo da se prosjek radi za citavu godinu, možda bi se tada dobilo 40 tjednih sati.

- Radno vrijeme ribara ne može se propisati nikakvim aktom, njega odreduje priroda, prvenstveno meteorološke prilike i ulov ribe, objašnjavaju ljudi iz ribarstva.

Na mnogim brodovima ribari borave 14 dana bez prekida, a onda su dva tjedna slobodni. Na moru su i po cetiri dana kontinuirano, u povlacenju mreže i plovidbi, rade ovisno o kolicini ulova. Istina je, ne rade citavo vrijeme, ali su na radnom mjestu.

Kako sve to uobliciti u radno vrijeme, prekovremeni i nocni rad, dnevnu stanku i dnevni odmor? Na brodovima kocarima nemoguce je ispoštovati odredbu koja kaže da "radnik ima pravo na dnevni odmor od najmanje deset sati neprekidno", pa i onu olakšavajucu po kojoj se odmor može podijeliti u dva dijela, "od kojih jedan mora trajati najmanje šest sati neprekidno".

Na brodovima plivaricarima, koji love malu plavu ribu, kad vremenske prilike posluže, radi se i 25 noci zaredom, i to radi ista posada. Za njih bi, prema odredbama novog pravilnika, najmanje jednom godišnje poslodavac morao platiti zdravstvene preglede. Umjesto propisanog tjednog odmora, ti ribari mjesecno ne rade cetiri do šest dana, a mjesec dana prisilnog mirovanja imaju i zimi, zbog lovostaja. Takoder, svi ribari cesto imaju «slobodne dane« koje im odreduje priroda, kada zbog nepovoljnih vremenskih prilika ne mogu raditi.


Podijeli: Facebook Twiter