SAD: Zimmerman oslobođen optužbe za ubojstvo crnca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u američkoj saveznoj državi Floridi u subotu je proglasio Georgea Zimmermana nedužnim za ubojstvo nenaoružanog crnog tinejdžera Trayvona Martina koje je počinio prošle godine u floridskom gradiću Sanfordu. Šest porotnica zasjedalo je više od 16 sati tijekom dva dana i konačno se usuglasilo oko 22 sata po mjesnom vremenu (4 sata ujutro u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu). Da je bio osuđen, Zimmermanu je prijetila kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

Zimmerman (29) je bio pripadnik "građanske straže", koju čine stanovnici pojedine četvrti koji provode redovne ophodnje ulicama kako bi spriječili provale i krađe. U svojoj obrani on je naveo da je 26. veljače 2012. tijekom takve ophodnje primijetio Martina (17) i upitao ga što radi. On mu, navodno, nije htio odgovoriti, pa je Zimmerman nazvao policiju, koja mu je rekla da šalje svoje vozilo i da se on udalji. No Zimmerman to nije učinio već je nastavio pratiti Martina, nakon čega je došlo do fizičkog sukoba tijekom kojeg je Zimmerman, kako tvrdi, u strahu za svoj život morao pucati u Martina, koji je potom podlegao ozljedama.

Tužiteljstvo je tvrdilo da se on htio "igrati policajca", da je slijedio mladog crnca i pucao u njega bez ikakva povoda.

Cijeli je slučaj uzrokovao velike polemike u američkom društvu glede rasnih pitanja i problema oko posjedovanja oružja. Možda se za njega nikad ne bi ni čulo da je policija odmah reagirala i privela Zimmermana, no oni su povjerovali njegovoj priči o samoobrani i pustili ga na slobodu, da bi bio uhićen tek poslije mjesec i pol dana nakon što je priča izašla u javnost i izazvala zgražanje lokalne zajednice i cijele zemlje.

O tom se slučaju oglasio i američki predsjednik Barack Obama, zbog njega je načelnik policije u Sanfordu morao dati ostavku, a cijeli je gradić od 54 tisuće stanovnika došao pod povećalo američkog ministarstva pravosuđa.

Oslobađajuća presuda popnovno je podijelila Ameriku - dok neki slave, drugi glasno prosvjeduju, tvrdeći da je američki pravosudni sustav ponovno zakazao na štetu slabijih. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter