SAD: Žene više paze na prehranu od muškaraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prehrambene navike Amerikanaca uvelike se razlikuju od službenih preporuka za zdravu prehranu, pokazalo je američko istraživanje koje je malo koga iznenadilo.

Znanstvenici su utvrdili da djeca i starije osobe jedu zdraviju hranu od mladih i sredovječnih Amerikanaca te da žene više paze na prehranu od muškaraca.

"Bez obzira na društvenoekonomski status, dob, rasu ili obrazovanje američka se prehrana u cjelini mora poboljšati", kaže voditeljica istraživanja Hazel Hiza iz američkog ministarstva poljoprivrede. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Za potrebe istraživanja proučeni su podaci prikupljeni velikim istraživanjem koje je obuhvatilo više od osam tisuća Amerikanaca te su uspoređeni podaci koje su ispitanici dali o hrani koju jedu tijekom dana i to je uspoređeno s američkim službenim preporukama za zdravu prehranu. Poklapanje njihovih prehrambenih navika s preporukama ocijenjeno je u rasponu od 0 do 100.

Prehrana djece postigla je ocjenu 56 a prehrana starijih osoba ocjenu 65 što znači da su oni bili najbliže preporukama za zdravu prehranu.

Kod odraslih je zdravija prehrana bila izravno povezana s višim prihodima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter