SAD: Zastupnički dom izglasao stroži vizni režim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je velikom većinom glasova izglasao zakon koji će omogućiti strože kontrole putnika iz zemalja obuhvaćenih američkim bezviznim programom da bi se spriječilo teroriste da uđu u SAD.

Zakon koji je u tom domu prošao s 407 glasova za i 19 protiv mora potvrditi i Senat. Izglasavanje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Barack Obama prošlog tjedna najavio jačanje kontrola nakon terorističkih napada u Parizu u studenome.
Američki bezvizni program omogućava ulazak državljanima 38 zemalja, uglavnom europskih, u SAD bez vize ako se radi o boravku do tri mjeseca. Oko 20 milijuna ljudi, odnosno oko 40 posto prekomorskih posjetitelja, ulazi u SAD godišnje u okviru tog programa za poslovna putovanja i turističke posjete kraće od 90 dana.
Zakon će odgovoriti na problem oko pet tisuća europskih državljana za koje se zna da su putovali u Irak i Siriju da bi se pridružili Islamskoj državi, a po sadašnjim pravilima mogu ući i u SAD bez vize, što znači da nisu podvrgnuti kontroli.
Prema tom zakonu 38 zemalja morat će koristiti tzv. elektronske putovnice, izvještavati Interpol o ukradenim i izgubljenim putovnicama te o onima koji su bili u Siriji i Iraku da bi prošli dodatne kontrole. Osobe koje su u proteklih pet godina bile u tim zemljama te u Iranu i Sudanu morat će ishoditi vizu za ulazak u SAD. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter