SAD: Više od 150 uhićenih tijekom prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 150 prosvjednika uhićeno je tijekom noći u Kaliforniji zbog zatvaranja prometa na važnoj autocesti nakon još jedne noći sveameričkih prosvjeda protiv prakse policije da koristi smrtonosnu silu protiv pripadnika manjinskih zajednica u SAD.

Nekoliko stotina ljudi poharalo je u ponedjeljak navečer autocestu Interstate 80 u sveučilišnom gradu Berkeleyu nedaleko od San Francisca, prekinuvši odvijanje prometa u oba pravca. Kalifornijska prometna policija objavila je da su prosvjednici policajce gađali kamenjem i drugim predmetima te da je uhićeno više od 150 ljudi, većinom zbog pružanja otpora ili ometanja policajaca u obavljanju dužnosti. Prije toga su deseci prosvjednika zaustavili Amtrakov vlak koji je prolazio Berkeleyem tako što su ležali na tračnicama ili sjedili na sofama postavljenim na tračnicama.

Na suprotnoj strani države, u New Yorku, prosvjednicima su se pridružile zvijezde američke profesionalne košarke, uključujući i možda najboljeg igrača današnjice LeBrona Jamesa, odjenivši majice s natpisom "I can't breathe" (Ne mogu disati) - što su bile zadnje riječi Erica Garnera, crnca kojeg je ugušio policajac. Masovni prosvjedi održavaju se iz dana u dan u brojnim američkim gradovima otkako je sudska porota prošlog tjedna odlučila ne podizati optužnicu protiv bijelog policajca zbog Garnerove smrti u srpnju.

U središtu Phoenixa oko 200 prosvjednika okupilo se pred policijskom postajom zbog ubojstva još jednog nenaoružanog crnca koje je prošlog tjedna počinio policajac bijelac. Zahtijevali su da policija objavi ime policajca koji je pucao na 34-godišnjeg Rumaina Brisbona, kojeg je policija sumnjičila za raspačavanje droge, a ubijen je u pokušaju bijega iz policijske postaje nakon uhićenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter