SAD više nece prisluškivati saveznike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Barack Obama u petak je objavio zabranu prisluškivanja celnika zemalja koje su bliski prijatelji ili saveznici SAD-a, a u nizu reformi pokrenutih nakon otkrica Edwarda Snowdena o masovnom prisluškivanju na globalnoj razini, takoder želi ograniciti posjedovanje goleme kolekcije telefonskih ispisa, tzv. metapodataka.

Obama je napravio korake kako bi Amerikance i strance uvjerio da ce SAD uzimati u obzir njihove bojazni vezane uz ocuvanje privatnosti. Obecao je da se nece prisluškivati bliski americki prijatelji i saveznici, a jedan visoki dužnosnik americke vlade navodi da se radi o nekoliko desetaka svjetskih celnika.

Sve se ovo radi, piše Reuters, kako bi se izgladili narušeni odnosi SAD-a i Njemacke nakon otkrica da je americka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala kancelarku Angelu Merkel. "Reforme koje danas predlažem trebale bi Amerikancima uliti vece povjerenje glede zaštite njihovih prava, iako ce obavještajne i sigurnosne službe i dalje zadržati metode koje su neophodne da bi bili sigurni", rekao je Obama.

"Celnici nama bliskih zemalja i saveznika zaslužuju znati da cu ih, ako želim imati u uvid u njihovo mišljenje o nekoj stvari, radije nazvati nego pribjeci njihovom nadzoru", dodao je americki predsjednik.

Na listi reformi nalazi se i Obamin prijedlog Kongresu da uspostavi vanjsko tijelo sastavljeno od zagovornika prava na privatnost koje bi bilo zaduženo za tajnovit Sud za protuobavještajni nadzor (FISA). Taj se sud bavi slucajevima terorizma i protivi se Obaminu prijedlogu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter