SAD uvodi sankcije Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države u petak su izvijestile da uvode sankcije Libiji i prekidaju s njom diplomatske odnose dok sigurnosne snage Moamera Gadafija pojacavaju napore da bi slomile sve širu pobunu protiv njegove vladavine u zemlji.

Glasnogovornik Bijele kuce Jay Carney izjavio je kako SAD suspendira poslove u americkom veleposlanstvu u Tripoliju te da odande namjerava povuci svo osoblje.

Washington ce primijeniti i jednostrane sankcije koje ce koordinirati sa saveznicima. Carney je takoder izvijestio kako je Gadafijeva legitimnost "svedena na nulu" te da je libijski voda izgubio povjerenje svojeg naroda.

Kazao je kako ce sankcije biti finalizirane u skoroj buducnosti, no nije precizirao kada ni o kakvim ce se restriktivnim mjerama raditi.

"Pocinjemo s primjenom niza koraka na unilaterlanoj i multilateralnoj razini kako bismo izvršili pritisak na libijski režim i postigli da prestane ubijati vlastiti narod", rekao je, nakon što su u petak sigurnosne snage libijske vlade ubile pet prosvjednika u sukobima u Tripoliju.


Podijeli: Facebook Twiter