SAD upozorava Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijela kuca upozorila je u cetvrtak Rusiju da poštuje ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet te Moskvi porucila da izbjegava "provokativno" ponašanje u odnosu na krizu u toj zemlji.

"Snažno podupiremo ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet, a to ocekujemo i od drugih zemalja", rekao je glasnogovornik Bijele kuce Jay Carney. Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je u srijedu da 150 tisuca ruskih vojnika bude spremno za vojne vježbe, a u cetvrtak je Rusija i lovacke zrakoplove stavila u punu pripravnost.

"Pozorno pratimo jucer najavljene ruske vojne vježbe uz ukrajinsku granicu. Ocekujemo da Rusija bude transparentna u vezi s tim aktivnostima i da izbjegava provokativne postupke", dodao je Carney. "Porucujemo im da ne poduzmu ništa što bi se moglo pogrešno shvatiti ili voditi u zabludu u ovome osjetljivom trenutku", rekao je.

Upozorenje Bijele kuce u skladu je s upozorenjima drugih vodecih americkih dužnosnika, medu ostalima i ministra obrane Chucka Hagela i državnoga tajnika Johna Kerryja. Kerry je u srijedu rekao kako bi vojna intervencija u Ukrajini bila "teška pogreška" te da SAD razmatra mogucnost davanja bankovnih jamstava u vrijednosti od milijardu dolara i dodatnu financijsku pomoc Kijevu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter