SAD upozorava na opasnost od genocida u Južnom Sudanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukob u Južnom Sudanu mogao bi prerasti u genocid, upozorio je amerčki državni tajnik John Kerry koji je u četvrtak ponovio prijetnju sankcijama i želju da se u tu zemlju što prije pošalju mirovne snage koje bi zaustavile krvoporoliće.

Kerry je sa šefovima diplomacije susjedne Rtiopije, Ugande i Kenije razgovarao o sve gorem etničkom nasilju u Južnome Sudanu te je rekao kako su se složili oko toga da "ubijanje mora prestati".

Kerry je u vezi s mogućim genocidom rekao kako "ružni indikatori etničkog, plemenskog i nacionalističkog ubijanja" veoma zabrinjavaju.

"Nastavi li se to tako kako se sada radi, međunarodna će se zajednica naći pred pitanjem o genocidu", rekao je. Kerry novinarima.

"Na teren treba poslati legitimne snage koje će imati sposobnost da pomogne u uvođenju mira, i to što prije", rekao je Kerry u Adis Abebi na početku svoga posjeta Africi.

Poslije je u razgovoru s novinarima rekao kako je cilj, "doslovno u idućih nekoliko dana, što prije poslati na teren ljude koji će pomoći da se stvari počnu mijenjati".

Etiopski ministar vanjskih poslova Tedros Adhanom rekao je kako sve strane naglašavaju potrebu za slanjem tih snaga "što prije".

Kerryjeva glasnogovornica govorila je o regionalnim snagama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda koje već jesu u misiji u Južnome Sudanu. Kerry je rekao kako su se on i kolege iz Afrike složili o "uvjetima, tajmingu, obliku i veličini" tih snaga, ali je odbio govoriti o pojedinostima toga dogovora.

UN-ovo Vijeće sigurnosti 24. prosinca odobrilo je prijedlog da se gotovo udvostruči broj pripadnika UNMISS-a, UN-ove misije u Južnome Sudanu, na 12.500 vojnika i 1323 policajaca.

No u Južni je Sudan dosad stiglo manje od polovine tih dodatnih mirovnih snaga. Predviđeno je da se te snage regrutiraju iz obližnjih misija UN-a i Afričke unije u Demokratskoj republici Kongu, Bjelokosnoj Obali, Liberiji i sudanskim regijama Darfuru i Abyeiju.

Otkako su u prosincu u toj naftom bogatoj zemlji izbili sukobi između snaga odanih predsjedniku Južnoga Sudana Salvi Kiiru i vojnika vjernih njegovu smijenjenom zamjeniku Rieku Macharu, ubijene su tisuće ljudi, a više od milijun je u progonstvu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter