SAD upozorava na mogućnost državnog udara na Tajlandu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države, saveznik Tajlanda, prvi puta su u ponedjeljak upozorile na mogući državni udar u toj zemlji gdje vlada duboka politička kriza. Glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki je na pitanje o mogućoj intervenciji tajlandskih oružanih snaga kako bi se riješila kriza u zemlji istaknula da SAD ni u kojem slučaju ne žele državni udar ni nasilje.

"Izravno govorimo Tajlanđanima da je važno demokratskim i ustavnim sredstvima izgladiti političke sporove", inzistirala je glasnogovornica američke diplomacije.

Dan nakon parlamentarnih izbora koje je bojkotirala glavna oporbena stranka u Tajlandu, Psaki je ponovila da se SAD ne svrstavaju ni na jednu stranu u toj krizi.

"I dalje ćemo tražiti od svih strana da pokrenu iskreni dijalog kako bi riješile političke sporove demokratskim i mirnim putem", rekla je dužnosnica čija zemlja desetljećima održava vojni savez s Bangkokom i pomaže njezinim vojnima snagama. Psaki je izrazila zabrinutost SAD-a zbog političkih napetosti na Tajlandu koje pritišću demokratske institucije.

Prosvjednici su u ponedjeljak izašli na ulice Bangkoka, dan nakon izbora, i obećali da će srušiti vladu premijerke Yingluck Shinawatra. Oni ju optužuju da je marioneta svog brata Thaksina Shianwatre, svrgnutog vojnim državnim udarom u rujnu 2006. koji od tada živi u egzilu.

Nepotpuni parlamentarni izbori održani u nedjelju na Tajlandu otvaraju novo poglavlje političke nesigurnosti. Na Tajlandu, ustavotvornoj monarhiji od 1932., izvedeno je 18 udara ili pokušaja vojnih državnih udara od te godine.

Podijeli: Facebook Twiter