SAD uhitio indijsku diplomatkinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijske vlasti traže u petak da se brzo riješi slučaj u koji je uključena indijska diplomatkinja, uhićena u New Yorku zbog prijevare u vezi s vizom i zbog laganja o tome koliko plaća svojoj domaćici Indijki.

Odvjetnik 39-godišnje diplomatkinje Devyani Khobragade kaže kako očekuje da "slučaj bude vrlo brzo riješen", a predstavnici indijskoga veleposlanstva u Washingtonu pozvali su istražitelje da "u rješavanju pitanja uzmu u obzir" njezin diplomatski status.

Khobragade je zamjenica glavnoga konzula za politička, gospodarska, trgovinska i ženska pitanja u indijskome konzulatu u New Yorku, a uhićena je u četvrtak.

Američka veleposlanica u Indiji Nancy Powell u petak je pozvana na sastanak s indijskim ministrom vanjskih poslova Sujathom Singhom koji joj je prenio "šokiranost" zbog "apsolutno neprihvatljiva" ponašanja američkih vlasti, piše Times of India.

Američki istražitelji tvrde da je diplomatkinja u zahtjevu za vizu napisala kako Indijki koja joj čisti stan plaća 4.500 dolara na mjesec, a plaća joj tek 480 dolara. To znači da je riječ o satnici od 3,31 dolar, što je manje od polovine od američkog zakonskog minimuma od 7,25 dolara na sat.

Khobragade je puštena uz jamčevinu od 250 tisuća dolara, a izjavila je da nije kriva. Predala je putovnicu i prijeti joj maksimalno 15 godina zatvora bude li osuđena za oba kaznena djela.

Njezin odvjetnik Daniel Arshack pozvao je američke diplomate da "izraze nezadovoljstvo odlukama američkoga ministarstva pravosuđa", u ovome slučaju. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter