SAD: Uhićen mladić koji je planirao atentat na Papu

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Američka policija objavila je da je u kolovozu uhitila 15-godišnjaka, osumnjičenog da je planirao atentat na papu Franju, prenio je tv-kanal ABC News. Taj maloljetnik uhićen u Philadelphiji inspiriran Islamskom državom (IS) namjeravao je izvesti napad, naveli su FBI i američko ministarstvo domovinske sigurnosti.

Plan napada je "uključivao nekoliko napadača, vatreno oružje, razne eksplozivne naprave i bio je usmjeren na visokog stranog dužnosnika prigodom događaja na najvišoj razini", precizira se u zajedničkom priopćenju u kojem se izrijekom ne spominje papa Franjo. Petnaestogodišnjak je metode kućne izrade eksploziva objavio na internetu, kažu u policiji.

Ta afera pokazuje kako dio američke mladeži pada pod utjecaj džihadističkih ideja IS-a. Izvori koje je konzultirao ABC News umanjili su prijetnju koju je predstavljao uhićeni maloljetnik i naglasili da se nije radilo o neposrednoj opasnosti, nego o namjeri. Prvo putovanje pape Franje u Sjedinjene Države od 22. do 27. rujna za američke vlasti predstavlja sigurnosni izazov bez presedana. Papa će posjetiti Washington, New York i Philadelphiju i privući milijune vjernika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter