SAD: Ubojica "Joker" izbjegao smrtnu kaznu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porota u petak nije htjela preporučiti smrtnu kaznu za Jamesa Holmesa, počinitelja pokolja iz 2012. u kojemu je 12 ljudi izgubilo život, a 70 je ranjeno u kinu u Aurori, na zapadu Sjedinjenih Država, što povlači za sobom kaznu doživotnog zatvora.

"Nismo bili jedinstveni u donošenju presude (...) očekujemo da će sud izreći kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na uvjetnu slobodu" Jamesa Holmesa (27), rekao je jedan od dvanaestero porotnika suda u Centennialu, u saveznoj državi Coloradu, gdje se pokolj dogodio. Konačnu presudu donijet će sudac Carlos Samour između 24. i 26. kolovoza.

Holmes je teško naoružan ušao 20. srpnja 2012. u dupke punu kinodvoranu tijekom prikazivanja filma o Batmanu "Povratak crnog viteza". Kako navode svjedoci, prije nego je počeo pucati iz poluautomatskog oružja, sačmarice i pištolja ubacio je u dvoranu suzavac. Na glavi je imao kacigu i plinsku masku, a na sebi neprobojan prsluk.

Među dvanaest žrtava u dvorani s 400 gledatelja bila je i šestogodišnja djevojčica. Tri godine nakon pokolja u srpnju je Holmes proglašen krivim za ubojstvo s umišljajem koje je počinio "s krajnjom ravnodušnoću" za svaku od 12 žrtava. Također je optužen za pokušaj ubojstva 70 osoba koje je ranio, zatim za držanje oružja i eksploziva. Holmes je tada slušao čitanje bez optužnice bez ikakve emocije.

Njegov odvjetnik Dan King tvrdio je da Holmes boluje od mentalne bolesti i da mu obitelj ima povijest shizofrenije. Uspoređivan je s likom zlog Jokera iz Batmana i pokolj je počinio odjeven kao taj lik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter