SAD: Treća noć prosvjeda protiv policijskog nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici u New Yorku i drugim američkim gradovima treću su noć zaredom prosvjedovali protiv policijskog nasilja nad manjinama, a tužitelji su najavili da će razmotriti optužbe protiv policajca koji je u studenome ubio nenaoružanog crnca.

Ubojstvo Akaia Gurleya (28) u studenome na slabo osvjetljenom stubištu u Brooklynu, posljednja je u nizu smrtonosnih policijskih akcija koje su izazvale zgražanje javnosti zbog, kako mnogi smatraju, rasnog nasilja snaga reda.

Ovotjedni val masovnih, ali uglavnom mirnih prosvjeda počeo je u srijedu kada je velika porota u New Yorku odbacila optužbe protiv bijelog policajca Daniela Pantalea koji je u srpnju ugušio Erica Garnera, 43-godišnjeg crnca i oca šestoro djece.

Ta je poruka objavljena devet dana pošto je velika porota u Missouriju također odlučila da neće optužiti bijelog policajca za ubojstvo crnog tinejdžera Michaela Browna u kolovozu u predgrađu St.Louisa Fergusonu. U četvrtak su prosvjedi izbili i u Phoenixu u Arizoni nakon što je dva dana ranije 4. prosinca policajac u naguravanju ubio nenaoružanog crnca.

"Vlada je stvorila čudovište i to čudovište je sada u divljačkom pohodu", rekla je Soraya Soi Free, medicinska sestra iz Bronxa na prosvjedu u New Yorku.

Demonstracije su održane i u Chicagu, Bostonu, Washingtonu, New Orleansu i Oaklandu.

Državni odvjetnik u Brooklynu Kenneth Thompson rekao je u petak da će sazvati veliku porotu koja bi trebala odlučiti hoće li tužiti policajca koji je ubio Gurleya. Iz policije su izvijestili da je policajac Peter Liang možda slučajno ispalio hitac.

Niz ubojstava crnaca prisilili su američki politički establišment da se dosad najsnažnije uhvati u koštac s očitim problemom rasizma koji dominira odnosom američkih redarstvenika i pripadnika zajednica druge boje kože, većinom crnačkih i hispanskih.

Prosvjednici tvrde da je rasizam strukturni problem u lokalnoj policiji diljem zemlje. Statistika pokazuje da se crnce pretresa, optužuje i osuđuje nesrazmjerno često u odnosu na bijelce, a policajci vrlo rijetko odgovaraju za svoje nasilne postupke.

Hillary Clinton, vjerojatna kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2016. u četvrtak je pozvala na reformu kaznenog sustava i policijskih metoda djelovanja, izražavajući žaljenje zbog toga što "crnci imaju veće izglede da ih policija pretrese i privede te da budu optuženi i osuđeni na duže kazne" od bijelaca.

Nakon odluke njujorške porote o nepodizanju optužnice protiv policajca Pantalea, američki ministar pravosuđa Eric Holder najavio je saveznu istragu Garnerovog slučaja, kojoj je cilj utvrditi jesu li ubijenom crncu povrijeđena građanska prava. Takva istraga već je pokrenuta i za slučaj u Fergusonu i to prije objave odluke poruke o nepodizanju optužnice protiv policajca. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter