SAD svjetski rekorder po količini vatrenog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama objavio je svoj plan borbe s oružanim nasiljem, potpisavši niz odluka o kontroli oružja u SAD-u, zemlji koja je svjetski rekorder po količini vatrenog oružja, prenosi agencija AFP.

Premda su američke obitelji koje posjeduju pušku ili pištolj u manjini (40 posto), Sjedinjene Države su svjetski prvak po broju komada posjedovanog oružja na popisu 178 zemalja što ga je objavila referentna internetska stranica gunpolicy.org. U SAD-u je u posjedu 270 milijuna komada vatrenog oružja, što je stopa od 88,8 komada na sto stanovnika. Ta je zemlja na prvom mjestu među 25 zemalja po broju komada oružja po glavi stanovnika, ispred Srbije (drugo mjesto) i Jemena (treće), koje imaju stopu od 56,2, odnosno 54,8 komada oružja na sto stanovnika, prenosi AFP.

Devetstotinjak osoba je u SAD-u ubijeno u mjesec dana, od pokolja u Newtownu 14. prosinca u kojemu je život izgubilo 20 djece, rekao je  predsjednik Obama. Vatrenim oružjem je 2011. počinjeno 11.101 ubojstvo, ili 3,6 ubojstava vatrenim oružjem na 100.000 stanovnika. Amerikanci su 20 puta više izloženi opasnosti da poginu od metka nego u bilo kojoj drugoj industrijski razvijenoj zemlji. SAD je na 21. mjestu po broju ubojstava vatrenim oružjem, iza Južnoafričke Republike, Salvadora, Kolumbije, Meksika i Filipina. To je jedina razvijena zemlja na vrhu ljestvice 25 zemalja koju je objavio gunpolicy.org po broju ubojstava vatrenim oružjem.

Stopa slučajnih ubojstava vatrenim oružjem je 0,27 na 100.000 stanovnika, najviše među razvijenim zemljama, ispred Izraela. Stopa samoubojstava vatrenim oružjem je 5,75 na 100.000 stanovnika, daleko ispred Finske, druge razvijene zemlje na popisu. Prosječna cijena automatske puške AK-47 (kalašnjikov) na američkom tržištu je 500 dolara. 4,25 milijuna Amerikanaca je učlanjeno u moćni lobi za oružje Nacionalnu puškarsku udrugu koja tvrdi da joj je u zadnjih mjesec dana, naime od pokolja u Newtownu, broj članova porastao za 250.000. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter