SAD sumnja u sirijski popis kemijskog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države sa skepsom provjeravaju popis kemijskog oružja koji je dala sirijska vlada, rekla je u utorak veleposlanica SAD-a pri UN-u dok je drugi dužnosnik SAD-a upozorio da obavještajni podaci sugeriraju da bi Sirija mogla pokušati sakriti dio oružja.

Po prijedlogu Rusije i SAD-a Sirija je u rujnu, nakon napada plinom sarinom 21. kolovoza u Damasku u kojemu su ubijene stotine ljudi, pristala uništiti svoja kemijska oružja do sredine 2014. čime je izbjegla raketne napade snaga SAD-a. Sirija je predala dug popis svog kemijskog oružja 27. listopada i mora do sredine studenog pristati na plan Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) koji detaljno određuje kako i gdje unitštiti ta oružja.

"Još uvijek provjeravamo taj dokument. Očito da smo skeptični nakon godina odnosa s tim režimom i, naravno, mnogo prekršenih obećanja u kontekstu sadašnjeg rata", rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Samatha Power. Ona je rekla da je vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada do sada surađivala sa zajedničkom misijom UN-a i OPCW-a koja je izvršile inspekcije 21 od 23 lokacije na kojima se u Siriji nalaze kemijska oružja. Slanje inspektora na preostale dvije lokacije bilo je previše opasno.

"Sigurno ćemo se oglasiti ako uočimo nepoštivanje ili znatnije razlike u odnosu na deklarirano oružje", rekla je Power novinarima nakon što je Vijeće sigurnosti izviješteno o zajedničkoj misiji OPCW-a i UN-a. Drugi dužnosnik SAD-a odvojeno je, pod uvjetom da ostane neimnovan, za agenciju Reuters rekao da obavještajni podaci pružaju "naznake da Sirijci moguće namjeravaju zadržati dio njihovih zaliha u pričuvi". Dužnosnik je rekao da je važno da međunarodna zajednica drži sirijsku vladu pod pritiskom kako bi osigurali da se sva sirijska kemijska oružja unište. "Takav razvoj ne iznenađuje... U ovom trenutku to ne minira diplomatski proces", rekao je dužnosnik.  (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter