SAD šokiran Šimunićevim ustaškim skandiranjem

Joe Šimunić (R. GORŠIĆ/CROPIX)
Joe Šimunić (R. GORŠIĆ/CROPIX)

Sjedinjene Države šokirane su nedavnim incidentom u Hrvatskoj kada je hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić poticao navijače na skandiranje ustaškog pozdrava, izjavio je u ponedjeljak direktor Ureda američkog State Departmenta za područje jugoistočne Europe Jonathan Moore.

"Šokirani smo i razočarani provokativnom retorikom", rekao je Moore odgovarajući na pitanja na skupu u washingtonskoj Zakladi Carnegie za međunarodni mir, posvećenom situaciji na europskom jugoistoku. Istaknuo je da je posebno zapanjujuće da nakon utakmice u Zagrebu nije provokativno govorio neki huligan nego "nogometaš na terenu, koji izgleda ne zna povijest vlastite zemlje".

Međutim, Moore je istaknuo da su hrvatski predsjednik i premijer posvećeni demokratskoj budućnosti svoje zemlje. "Hrvatska vlada je pokazala snažno vodstvo u mnogim pitanjima, uključujući i pitanje dvojezičnih tabli u Vukovaru. Hrvatski predsjednik i premijer, kao i mnogi drugi u toj zemlji, posvećeni su demokratskoj budućnosti koju je Hrvatska zaslužila u nastojanjima da uđe u EU."

Također je rekao da Hrvatska zasigurno nije jedina zemlja u regiji u kojoj postoji netolerancija. Po njegovim riječima, SAD je upoznat s tim da "navijači, ili bolje rečeno huligani s Balkana, znaju reći grozne stvari". Moore se prisjetio uzvikivanja parola vezanih za Srebrenicu na nogometnim utakmicama protiv momčadi iz BiH.

Šimunić je nakon utakmice Hrvatska - Island prošlog tjedna u Zagrebu publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom - spremni" za što ga je DORH kaznio s 25 tisuća kuna, a FIFA protiv njega pokrenula disciplinski postupak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter