SAD: Senat potvrdio Chucka Hagela za ministra obrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki Senat u utorak je potvrdio imenovanje bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra obrane, nakon dvotjednog protivljenja republikanskih senatora svome nekadašnjem kolegi.

S 58 glasova za i 41 protiv Senat je formalno potvrdio odluku predsjednika Baracka Obame da 66-godišnjeg Hagela imenuje na čelo Pentagona, javlja CNN. 

Konačnom izjašnjavanju u kojem su se četiri republikanca priklonila demokratskoj većini, prethodilo je proceduralno glasovanje o okončanju dvotjedne senatske rasprave s kojom su republikanci opstruirali Hagelovo imenovanje.

Sa 71 glasom za i 27 protiv Senat je glasovao da se krene naprijed s imenovanjem ministra obrane, čime je osigurana dvotrećinska većina od 60 glasova potrebna za završetak rasprave s kojom je republikanska oporba opstruirala postupak. 

Niz republikanaca koji su dopustili da Hagelova kandidatura dođe do konačnog glasovanja u konačnici je glasovalo protiv potvrde.

Na kraju je predsjednik Obama, uz tešku političku bitku kojoj je pridonio i nesiguran Hagelov nastup na senatskom saslušanju, uspio osigurati njegovo potvrđivanje za nasljednika Leona Panette na čelu Pentagona. Za ilustraciju, kada je Senat odlučivao o nominaciji Panette, potvrđen je jednoglasno sa 100-0. 

Republikanci su se odlučno borili da ospore kandidaturu Hagela, bivšeg senatora iz Nebraske, optužujući ga da njeguje neprijateljska stajališta prema Izraelu i simpatije prema palestinskoj militantnoj skupini Hamasu.

Hagel, odlikovani vijetnamski veteran, rekao je u priopćenju da mu je čast što je nominiran i potvrđen te je obećao da će usko surađivati s Kongresom "da bi osigurao da SAD zadrži najjaču vojsku na svijetu".

S Hagelovom potvrdom Obama je postavio na mjesto još jedan ključni dio svoga tima za nacionalnu sigurnost u drugom mandatu. John Kerry je postavljen za državnog tajnika, a John Brennan čeka izjašnjavanje Senata o imenovanju na dužnost direktor CIA-e. Thomas Donilon već radi kao predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter