"Sad sam lucky" Matije Ferlina u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski koreograf i izvodac Matija Ferlin priprema novu plesnu predstavu "Sad sam lucky" koja ce premijerno biti izvedena 19. travnja u Zagrebackom plesnom centru (ZPC).

Predstava je dio ciklusa "Sad sam", serije solo predstava kojima Ferlin plijeni pozornost publike i kritike nenametljivom autorskom hrabrošcu, idejnom originalnošcu jedinstvenom na plesnoj sceni, te ispovjednom žestinom neposrednošcu koje propituje i nanovo definira suvremene koncepte izvedbenog, istice Zagrebacki plesni centar u najavi premijere.

Dramaturgiju potpisuje Goran Fercec, scenografiju Mauricio Ferlin, a glazbu Luka Princic. Uz ZPC, producenti predstave su pariški Centre National De La Danse i festival Rencontre Choreographique te slovenski Emanat - zavod za afirmaciju i razvoj plesa i suvremene umjetnosti pa ce tako predstava nakon Zagreba, biti izvedena u Ljubljani i Parizu. Koprodukcijski partner predstave je Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvincentu.

Ishodišne tocke Ferlinova rada na ovom projektu su poezija i život slovenskog pjesnika Srecka Kosovela. "Odnosom izmedu snage stiha, materijalnosti govora, izdržljivosti pokreta i refleksivnosti prostora, Matija Ferlin kreira kontinuiranu koreografsku cjelinu izrazito naglašene fizikalnosti.

Insistiranjem na krajnostima koje generiraju rubni pojmovi poput pocetka i kraja, srece i tuge, života i smrti, prolaznosti i vjecnosti, aktivnosti i pasivnosti, Ferlin ulazi u radikalni, fizicki, turbulentni i emocionalni dijalog s jedinstvenim autorom na europskoj avangardnoj sceni prepoznajuci njegov život i djelo kao paradigmu bilo koje vrste umjetnickog života i rada", istice se u najavi.

"Sad sam lucky" nastavak je konceptualnog razmišljanja zapocetog u prijašnjim predstavama iz ciklusa, ali sada se prvi put Ferlin ne okrece svojoj osobnosti i ne bavi vlastitom problematikom vec uzima vanjski lik, vanjsku inspiraciju iz koje crpi i generira izvodacke materijale, dodaje se u najavi.

Ferlin je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu, a njujorški casopis V Magazine istaknuo ga je prošle godine kao novo koreografsko ime na suvremenoj svjetskoj plesnoj sceni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter