SAD šalje brodove i avione bliže Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama i kanadski premijer Stephen Harper usuglasili su se u ponedjeljak da je potrebno odvratiti daljnje nasilje libijskog celnika Moamera Gadafija te da ce, ukoliko bude potrebno, razmotriti i poduzimanje dodatnih akcija, izvijestila je Bijela kuca, a prenosi agencija Reuters.

U telefonskom razgovoru s Harprerom, jednom u nizu njegovih kontakata sa svjetskim celnicima cija je svrha uskladiti strategiju oko Libije, Obama je naglasio "zajednicki cilj u odgovoru na situaciju", navodi se u priopcenju.

Americka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice izjavila da je Washington u ponedjeljak sa svojim NATO partnerima i ostalim saveznicima pregovarao o mogucim vojnim opcijama.

I dok jacaju medunarodni zahtjevi da se okonca 40-godišnja vladavina Moamera Gadafija, koji koristi libijske oružane snage i strane placenike kako bi ugušio narodnu pobunu u zemlji, Pentagon je objavio da americka vojska prerazmješta svoje mornaricke i zrakoplovne snage oko Libije.

No, americka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u Ženevi, gdje je prisustvovala sjednici UN-ovog Vijeca za ljudska prava, da americki brodovi nece sudjelovati u vojnim akcijama, ali da bi mogli biti od koristi u humanitarnim akcijama. Ipak, ponovila je da Gadafi mora odstupiti zbog "placenika i nasilja" koje koristi protiv svog naroda.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da ce njegova vlada raditi na pripremama za zonu zabrane letenja kako bi zaštitila ljude od napada Gadafijevih snaga.

Libijski diktator, medutim, odbija pozive da ode s vlasti, iako je izgubio kontrolu nad istokom zemlje, a pobunjenici se približavaju i glavnom gradu Tripoliju. U intervjuima americkoj televizijskoj postaji ABC i britanskom BBC-u izjavio je da ga svi ljudi vole i da su za njega spremni umrijeti.

Gadafi je u utorak rasporedio nove snage na podrucju zapadne granice prkoseci zapadnom vojnom i gospodarskom pritisku, što izaziva bojazan da bi jedna od najkravijih arapskih pobuna mogla postati još nasilnijom. Libijske snage rasporedene su na libijsko-tuniskom granicnom prijelazu Dehibi gdje su izvjesile zelene libijske zastave. Reporteri na tuniskoj strani granice vidjeli su libijska vojna vozila i vojnike. Dan ranije, u ponedjeljak, na tom prijelazu nije bilo vojske. Dehiba je udaljena oko 60 kilometara od grada Naluta.

SAD je priopcio u ponedjeljak da premješta brodove i zrakoplove bliže Libiji, a britanski premijer David Cameron je izjavio da ce njegova vlada raditi na pripremi zone zabrane letenja kako bi se zaštitio libijski narod.


Podijeli: Facebook Twiter