SAD: S broda evakuiran ozlijedeni hrvatski pomorac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka Obalna straža evakuirala je jednog ozlijedenog hrvatskog pomorca s broda na Atlantiku, 200 nautickih milja ispred obale Sjeverne Karoline, i prebacila ga u bolnicu u Norfolku gdje mu je ukazana pomoc, izvijestila je u srijedu lokalna TV postaja 13WVEC, podružnica ABC Newsa.

Unatoc snažnom vjetru i valovima od osam metara, helikopter Obalne straže uspio je spustiti košaru i spasioca na palubu tankera Orange Wave te evakuirati 55-godišnjeg hrvatskog pomorca kojem je bio odsjecen dio prsta, izvijestila je postaja 13WVEC ne navodeci ime hrvatskog pomorca.

Na web stranici TV postaje objavljena je i videosnimka operacije spašavanja koja je izvedena u petak.

Posada broda Orange Wave, koji je s tovarom naracinog soka plovio iz Brazila u New York, zatražila je pomoc kada je hrvatski pomorac doživio ozljedu na radu, a iz Elizabeth Citya su prema brodu krenule dvije letjelice obalne straže.

Zbog lošeg vremena helikopter je operaciju izveo lebdeci visoko iznad broda. "Spuštali smo košaru s 50 metara da bismo kompenzirali valove od osam metara i visoko nadgrade broda ispod nas", rekao je docasnik Ian Kesterson, mehanicar leta na helikopteru Jayhawk.

Spasioc-plivac obalne straže pomogao je ukrcati pomorca u košaru spuštenu iz helikoptera te kod njegovog podizanja u letjelicu.

Tanker za vocne sokove Orange Wave, nosivosti 16.700 tona, duljine 157 metara, izgraden je 1993., a plovi pod liberijskom zastavom. Trenutno je usidren u Newarku, u saveznoj državi New Jersey.


Podijeli: Facebook Twiter