SAD: Republikanci bez dogovora, kriza se nastavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama će se u srijedu susresti s ministrom financija Jackom Lewom, najavila je Bijela kuća nakon što je objavljeno da se u Predstavničkom domu republikanci nisu uspjeli dogovoriti oko plana za izlazak iz proračunske krize.

Obama je nazvao "neredom" neprekidno pregovaranje u Kongresu kojim se pokušava okončati dvotjedna djelomična blokada rada američke administracije. On je rekao da još uvijek ima vremena za postizanje dogovora. "Očekujem da ćemo to riješiti ali nemamo puno vremena", rekao je Obama.

On je preporučio čelnicima Kongresa da se brinu za dobrobit države a ne za stranačke interese. Demokratska čelnica Nancy Pelosi upozorila je da će posljedice daljnje blokade biti teške.

Djelomična blokada vlade, zbog koje je 350.000 djelatnika savezne administracije bilo prisiljeno otići na neplaćeni dopust, počela je 1. listopada nakon što Kongres nije usvojio prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade. Ako Kongres do 17. listopada ne odobri mjeru za povećanje iznosa novca za koji će se vlada moći zadužiti, administracija predsjednika Baracka Obame neće moći platiti svoje račune. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter