SAD proširuje sankcije protiv japanskih mafijaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko ministarstvo financija nametnulo je u petak sankcije protiv druge najveće organizacije japanske mafije jakuza Sumiyoshi-kai koje omogućuju zamrzavanje imovine te organizacije u SAD i blokiranje njezinih transakcija s američkim tvrtkama i drugima, objavio je američki portal Daily Beast.

Administracija predsjednika Baracka Obame, podsjeća portal, tako je već drugi put poduzela mjere kojima želi nanijeti štetu aktivnostima jakuza otkako je japansku mafiju označila kao važnu zločinačku organizaciju. U veljači je sankcije nametnula najpoznatijoj kriminalnoj organizacihji jakuza Yamaguchi-gumiju i njezinim vođama.

Na popis osoba kojima prijete financijske kazne ministarstvo je stavilo vođu Sumiyoshi-kaia, Shigea Nishiguchija i njegovog zamjenika Hareakija Fukudu.

Sumiyoshi-kai je potvrđena kriminalna organizacija u Japanu, ali nije zabranjena. Ima 11 tisuća članova, među kojima mnogi posjeduju poslovne kartice, ima svoje urede, a u njoj sklonim časopisima, stripovima i knjigama uzdižu se postignuća njezinih najvažnijih članova. Sjedište joj je u Tokiju, u luksuznim četvrtima Ginza i Akasaka. Bavi se cijelom lepezom aktivnosti, od prodaje nekretnina, građevinarstva, zapošljavanja na određeno vrijeme do "standardnih" izvora prihoda poput prostitucije, iznude, ucjene i reketarenja.

Ta je organizacija već nekoliko godina uključena i u aktivnosti japanske nuklearne industrije, u kojoj je godinama osiguravala radnu snagu na crno. U tu joj je svrhu mito plaćao i TEPCO, upravitelj uništene nuklearke Fukushime, u kojoj je Sumiyoshi-kai zapošljavao ljude na crno i prije i poslije katastrofe te elektrane.

Sumiyoshi-kai se smatra manje nasilnom od drugih japanskih zločinačkih organizacija, a bio je vrlo aktivan u pružanju pomoći japanskim građanima nakon katastrofalnog potresa i tsunamija prošle godine.

Američka vlada na popis zločinačkih organizacija, vjerojatno i zbog nedostatne suradnje s Hong Kongom, Makaoom i Kinom, još nije stavila kinesku mafiju Trijade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter