SAD proglasio Afganistan važnim saveznikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD proglasio Afganistan važnim saveznikom Washington je proglasio Afganistan važnim saveznikom neclanom NATO-a, pružajuci posebne privilegije toj zemlji koju ce vecina koalicijskih snaga predvodenih SAD-om napustiti krajem 2014., izjavila je u subotu americka državna tajnica Hillary Clinton tijekom iznenadna posjeta Kabulu. Clinton je odluku o dodjeli tog statusa, koji je prethodno službeno potvrdio predsjednik Barack Obama, objavila na konferenciji za tisak u Kabulu.

"O tome cu razgovarati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Postoji vrlo mali broj zemalja s tim statusom", rekla je Clinton, koja je u Afganistanu boravila nešto više od tri sata.

Novi status Afganistana predvida okvir za suradnju oko dugorocne sigurnosti i zaštite. Davanje tog statusa dio je sporazuma o strateškom partnerstvu izmedu Afganistana i SAD-a koji su potpisali Obama i njegov kolega Karzai pocetkom svibnja.

Status važnog neclana NATO-a privilegij je koji je vec dobilo petnaestak zemalja medu kojima Izrael, Japan, Australija ili Egipat i Bahrein, omogucava tim zemljama pojacanu vojnu suradnju sa SAD-om, posebice u razvijanju i kupovini oružja.

"To je vrsta odnosa koja ce posebno koristiti Afganistanu kad provedemo sigurnosnu tranziciju na afganistanske snage i pripremimo americko prisustvo u Afganistanu nakon 2014.", ocijenila je Clinton na konferenciji za tisak u Kabulu. (Hina/Foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter