SAD: Proglašeni najbolji filmovi i serije 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki filmski institut (AFI) proglasio je deset najboljih filmova godine, među kojima su završni nastavak trilogije o Batmanu Christophera Nolana "Vitez tame: povratak" te drama "Zvijeri južnih divljina" Benha Zeitlina.

Kako se ističe na mrežnim stranicama tog instituta, na popisu se još nalaze i favoriti u utrci za nagradu Oscar "Lincoln" Stevena Spielberga, "Argo" Bena Afflecka, "Jadnici" Toma Hoopera, "Zero Dark Thirty" Kathryn Bigelow i "U dobru i u zlu" Davida Russella.

Među odabranima su i "Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca" Wesa Andersona, "Pjev život" Anga Leeja, te "Odbjegli Django" Quentina Tarantina.

U kategoriji televizijske produkcije među ponajboljim ostvarenjima 2012. po peti se puta našla AMC-jeva serija "Momci s Madisona", dok su "Moderna obitelj" (ABC) i "Na putu prema dolje" (AMC) nagrađene već četvrti puta.

Nove serije na popisu su "Djevojke" (HBO) i "Američka horor priča" (FX), dok su "Louie" (FX), "Živi mrtvaci" (AMC) i "Domovina" (AMC) odabrani po drugi put. "Promjena igre" i "Igra prijestolja" (obje HBO) također su uvrštene.

- Te su nagrade posvećene američkim filmašima kao suradnicima, piše u priopćenju predsjednika i izvršnog direktora Američkog filmskog instituta Boba Gazzalea. "Čast nam je spojiti ih sve na jednome zajedničkom mjestu da bismo im izvan svake konkurencije priznali darove koje su poklonili svijetu u 2012.", dodaje se.

Godišnje nagrade Američkog filmskog instituta dodjeljuju se najistaknutijim dostignućima filmske i televizijske industrije u protekloj godini koja su ponajviše pridonijela razvoju bogatog američkog filmskog kulturnog naslijeđa i promicanju filmske umjetnosti općenito te su trajno obilježila američko društvo.

Bira ih 13-člani žiri sastavljen od istaknutih umjetnika, akademika, kritičara i članova instituta.

Nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti u Los Angelesu 11. siječnja 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter