SAD premješta veci dio flote na Pacifik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD ce prerasporediti najveci dio svoje pomorske flote u Tihi ocean do 2020. u okviru nove vojne strategije usredotocene na Aziju, izjavio je u subotu americki ministar obrane Leon Panetta na summitu u Singapuru.

Odluka o rasporedivanju više brodova na Pacifiku usporedo s jacanjem vojnog partnerstva u regiji dio je napora namijenjena jacanju uloge SAD-a u zoni vitalnoj za buducnost Amerike, dodao je Panetta.

Naglasio je da ce "do 2020. mornarica prerasporediti svoje snage u omjeru od približno sadašnjih 50-50 izmedu Pacifika i Atlantika na 60-40 u korist Pacifika, ukljucujuci šest nosaca zrakoplova, kao i vecinu naših brodova i podmornica".

Americka mornarica ima na raspolaganju 285 plovila, od kojih je polovica trenutno rasporedena u Pacifiku. Washington je takoder predvidio povecanje broja vojnih vježbi u podrucju Pacifika.

Panetta je govorio pred dužnosnicima obrane te regije u okviru dijaloga o sigurnosti Shangri-La, summita u organizaciji Medunarodnog instituta za strateške studije sa sjedištem u Londonu. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter