SAD poziva Kijev da ne uvodi izvanredno stanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da zatraži od vlade da ne proglašava izvanredno stanje te da se zajedno s oporbom nađe mirno rješenje situacije u toj zemlji u kojoj već dva mjeseca traju nemiri. "Biden je naglasio da SAD osuđuje uporabu nasilja od strane bilo koje strane, te je upozorio da bi proglašenje izvanrednog stanja ili donošenje druge oštre mjere sigurnosti dodatno rasplamsalo situaciju i zatvorilo prostor mirnom rješenju", izvijestila je Bijela kuća.

Ističući da nije preostalo vremena za gubljenje, Biden je pozvao Janukoviča da povuče interventnu policiju te zajedno s oporbom poduzme hitne mjere kako bi smirile napetosti između prosvjednika i vlade.

Janukovič je prethodno, u razgovorima s ukrajinskim oporbenim čelnicima, pristao na ukidanje nekih protuprosvjednih zakona kao i na razgovor o sudbini aktualne vlade na sjednici parlamenta sazvanoj u utorak. No, čelnik oporbe Arsenij Jacenjuk odbio je njegovu ponudu da preuzme mjesto premijera, te se očekuje žestoka politička borba u parlamentu oko oporbenih zahtjeva za dodjelom koncesija i amnestijom pritvorenih prosvjednika.

Prosvjedi u Ukrajini počeli su krajem studenog nakon što je Janukovič, radi jačanja veza s Rusijom, odbio potpisati sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, a dodatno su ojačali nakon donošenja protuprosvjednog zakona, 16. siječnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter