SAD: Potopljen japanski "ukleti brod"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka Obalna straža je topovskom paljbom sa svog broda u petak rano ujutro potopila japanski "ukleti brod" koji je nakon tsunamija 11. ožujka 2011. doplutao do obala Aljaske gdje je ugrožavao pomorski promet.

Ribarski brod Ryou-Un Maru bez posade prvi put je primijecen 24. ožujka u Tihom oceanu ispred kanadske obale. Americka Obalna straža ga je potopila u americkim vodama, ispred obala Aljaske.

"Brod je bio opasan za pomorski promet", rekla je za agenciju France Presse Sara Francis, glasnogovornica Obalne straže.

"Brod je bio dug izmedu 45 i 60 metara, bio je napušten, neosvijetljen i plutao je. U mraku je bio ozbiljna opasnost za druge brodove koji plove tim podrucjem", dodala je.

Što se tice prijetnje onecišcenja okoliša, Obalna straža tvrdi da nema vece opasnosti.

"Ako na brodu i ima nafte, vjerojatno je rijec o dizelu koji ce se brzo raspršiti ili ce ispariti, pa nije veca prijetnja za okoliš", dodala je Francis.

Taj "ukleti brod" je prvi i najveci objekt koji je preko Tihog oceana doplutao do sjevernoamericke obale nakon tsunamija 11. ožujka 2011.

Istraživaci s Havaja upozoravaju da bi pocetkom 2014. do americke Zapadne obale mogao doplutati 1,5 milijun tona krhotina koje su nakon tsunamija završile u moru.


Podijeli: Facebook Twiter