SAD ponovno smatra Sjevernu Korejom državom koja podržava terorizam


Sjedinjene Države stavile su ponovno Sjevernu Koreju na crnu listu "država koje podržavaju terorizam" kako bi povećale pritisak protiv njezina nuklearnog programa, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump.

"Osim što prijeti svijetu nuklearnim uništenjem, Sjeverna Koreja opetovano je podržavala djela međunarodnog terorizma, uključujući ubojstva na stranom teritoriju", rekao je Trump, a prenosi AFP.

Kao primjer je naveo slučaj američkog studenoga Otta Warmbiera, koji je bio u sjevernokorejskom zatvoru i koji je umro u lipnju nakon što je vraćen kući u komi.

To znači da će Sjeverna Koreja i osobe povezane s njome dobiti nove gospodarske sankcije. Američko ministarstvo financija objavit će ih u utorak, najavio je Trump.

Sjeverna Koreja bila je već na tom popisu od 1988. do 2008. zbog navodne umiješanosti u bombaški napad na južnokorejski zrakoplov 1987. pri čemu je poginulo 115 ljudi.

S popisa je skinuta kako bi se potaknuli pregovori o njezinu nuklearnom programu, koji naposljetku nisu uspjeli.

Neki stručnjaci i američki dužnosnici kazali su, međutim, da Sjeverna Koreja ne ispunjava kriterije za taj status.

Stručnjaci napominju također da je riječ velikim dijelom o simboličnoj odluci jer je Sjeverna Koreja već podvrgnuta strogim američkim sankcijama.

Na američkom crnom popisu nalaze se i Iran i Sirija te Sudan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter