SAD osudio Nikolicevo negiranje genocida u Srebrenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SAD žali zbog ocjena srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolica kojima negira genocid u Srebrenici 1995. godine te ih smatra kontraproduktivnim, podsjecajuci da je genocid utvrden na sudu.

- Genocid u Srebrenici nije kvalifikacija odredena na subjektivan nacin, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner podsjecajuci da je tu kvalifikaciju utvrdio Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te dodajuci da su izjave novog predsjednika Srbije kontraproduktivne za promicanje stabilnosti i pomirenja u regiji.

Toner je pozvao sve ukljucene strane da djeluju odgovorno da bi podržale suradnju i pomirenje u regiji.

Nikolic je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zlocin koji su pocinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaci, izvesti pred sud i kazniti", ignorirajuci tako sudsku kvalifikaciju ICTY-ja i Medunarodnog suda pravde.

Nikolicevo negiranje genocida osudili su i Europska unija, visoki predstavnik medunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegovic i drugi.

Nikolic je izazvao osude i nedavnim razgovorom za njemacki list Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem je rekao da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje medunarodno priznate granice Republike Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju što vracati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".


Podijeli: Facebook Twiter