SAD oštro protiv Irana zbog "zavjere radi ubojstva"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka državna tajnica Hillary Clinton najavila je uvodenje novih mjera protiv Irana nakon što su dva Iranca optužena da su se spremali ubiti saudijskog veleposlanika u SAD-u.

Americki State Department objavio je u utorak kasno navecer upozorenje americkim državljanima u pogledu putovanja u inozemstvo zbog mogucih napada. "Americka vlada ocjenjuje da bi ovaj iranski plan za ubojstvo saudijskog veleposlanika mogao ukazivati na agresivniji pristup iranske vlade glede teroristickih aktivnosti protiv diplomata iz odredenih zemalja, što ukljucuje i moguce napade u SAD-u", navodi se u izjavi State Departmenta.
Upozorenje traje do 11. sijecnja 2011., dodaje se u izjavi.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani ustvrdio je da su americke optužbe "djetinjasta i amaterska igra".

Americke vlasti objavile su ranije u utorak da su sprijecile navodnu urotu povezanu s iranskom vladom da se izvedu bombaški napadi na veleposlanstva Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu i ubije saudijskog veleposlanika u SAD-u.

Ministar pravosuda Eric Holder rekao je da je kaznena optužnica, koja je u utorak otpecacena u saveznom sudu u New Yorku, identificirala napadace Manssora Arbabsiara i Gholama Shakurija, obojicu s vezama u Iranu. Arbabsiar je u zatvoru u New Yorku od rujna, a Shakuri, iranski dužnosnik, na slobodi je u Iranu, rekao je Holder.



U optužnici se navodi da je urota skovana, sponzorirana i usmjeravana iz Irana, od dijela tamošnje vlade. Ministar Holder je navodnu urotu nazvao "flagrantnim kršenjem americkog i medunarodnog prava", isticuci da SAD za nju drži odgovornim Iran.

Iran je odbacio americke optužbe nazivajuci ih "montiranim" scenarijem. Glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku nazvao je "neutemeljenim" americke optužbe o iranskoj uroti.

Bivši šef saudijske obavještajne službe Turki al-Faisal smatra, pak, da su dokazi da Iran stoji iza urote radi ubojstva saudijskog veleposlanika u Americi Adela al-Džubeira "veoma uvjerljivi".

Motiv za navodnu urotu još nije poznat. Iran je u prošlosti znao likvidirati vlastite disidente u inozemstvu, ali pokušaj ubojstva veleposlanika bio bi izrazito neuobicajen odmak od te prakse, piše Reuters. Iran i Saudijska Arabija veliki su regionalni suparnici, ali održavaju diplomatske odnose, a 2001. cak su potpisali i sporazum o sigurnosti. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad posjetio je 2007. Rijad. (Hina/Reuters/GI)


Podijeli: Facebook Twiter