SAD: Oružje posvađalo demokrate i republikance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama onamjerava poduzeti 19 različitih akcija ne bi li smanjio oružano nasilje i pooštrio mjere prodaje vatrenog oružja, a te će akcije biti zasnovane na izravnim ovlastima koje on ima. O tom su planu u ponedjeljak u Washingtonu obaviješteni zastupnici u Predstavničkom domu i Senatu. Izravni povod za tu Obaminu akciju je pokolj 26 osoba, među kojima je 20 učenika, u osnovnoj školi u Newtownu prije mjesec dana i njegova najava da se tako nešto više ne smije ponoviti.

Obamim plan je pokrenuti najveću akciju u Kongresu po tom pitanju u posljednja dva desetljeća. Međutim, Obama i njegova administracija itekako su svjesni podijeljenosti u Kongresu kad je riječ o pravu kupnje i uporabe vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama i činjenice da će teško za sve što namjeravaju provesti dobiti podršku u oba parlamentarna doma. Upravo zbog toga je Obama najavio da će, gdjegod je to moguće, samostalno djelovati.

Nagađa se i da bi Obama mogao zatražiti i uvođenje strožih kazni za one koji daju laže izjave prilikom provjeravanja njihovih osobnih podataka, a koji se tiču njihovih dozvola za oružje. Posebnu radnu skupinu za izradu mjera suzbijanja oružanog nasilja predvodio je potpredsjednik Joe Biden.

Činjenica da je Obama najavio da će u suzbijanju oružanog nasilja, a što uključuje i pooštrenu kontrolu prodaje oružja, koristiti svoje izravne ovlasti, a što znači da će mjestimično pokušavati zaobići Kongres s kojim u tim pitanjima teško da bi mogao postići dogovor, izazvala je bijes vlasnika vatrenog oružja, pri čemu valja imati na umu da je američka National Rifle Associaton (nacionalna puškarska udruga) jedna od najbrojnijih i najmoćnijih organizacija u Sjedinjenim Državama, ali i vlasnika trgovina oružjem.

Kongresnik Steve Stockman, republikanac iz Teksasa najavio je da će, bude li potrebno, pokušati pokrenuti postupak opoziva predsjednika SAD-a.

Obamu zasad te najave ne uznemiravaju. Dobre vijesti za njega međutim, stižu iz savezne države New York gdje su se u ponedjeljak guverner iz Demokratske stranke Andrew M. Cuomo i zastupnici u parlamentu savezne države dogovorili o paketu izmjena zakona koji reguliraju kupnju vatrenog oružja. Prijedlog zakonodavnog paketa podržan je s uvjerljivih 43 glasa za i 18 protiv. Savezna država New York prva je američka savezna država koja je pooštrila zakone o nabavci vatrenog oružja nakon tragedije u Newtownu. Zakonska zabrana koja će uskoro biti usvojena odnosi se na poluautomatske pištolje (Tihomir PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter