SAD odustao od proturaketnog štita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Administracija americkog predsjednika Baracka Obame prakticki je odustala od rasporedivanja dijelova proturaketnog štita u Poljskoj i Ceškoj, piše u cetvrtak poljski dnevnik Gazeta Wyborcza, prenoseci nekoliko izvora u Washingtonu.
"Signali koje šalju generali iz Pentagona apsolutno su jasni: vlada SAD-a traži, glede proturaketne zaštite, druga rješenja uz baze u Poljskoj i Ceškoj", rekao je lobist u korist štita Riki Ellison kojega citiraju novine.

Na konferenciji strucnjaka za obranu prije tjedan dana "generali nisu nijednom spomenuli planove vezane uz Poljsku i Cešku", istaknuo je Ellison. "Unazad nekoliko tjedana vlada ispituje reakciju Kongresa na napuštanje planova za instaliranje štita u Poljskoj i Ceškoj", tvrdi Gazeta Wyborcza, citirajuci neimenovani izvor u Kongresu.

Godine 2008. Varšava i Washington postigli su sporazum o rasporedivanju do 2013. u Poljskoj deset presretaca balistickih raketa dugog dometa, povezanih s mocnim radarom u Ceškoj, što je globalni projekt obrane kojem se Rusija cvrsto protivi.


Podijeli: Facebook Twiter