SAD: Odobreni baterijski flasteri protiv migrene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je puštanje u promet jednokratnih flastera za migrenu na baterijski pogon koji polako otpuštaju lijek sumatriptan preko kože, prenose američki mediji.

"Sumatriptanski iontoforetski transdermalni sustav" služit će liječenju akutnih napada migrena kod odraslih osoba sa ili bez aure. Flasteri se postavljaju na nadlakticu ili natkoljenicu i nakon toga se uključi mikroprocesor napajan baterijom koji započne otpuštanje lijeka kroz kožu u tijelo, čime se zaobilazi probavni trakt te izbjegavaju problemi uzimanja lijeka na usta kod osoba koje pate od popratnih mučnina uz migrenu. Puna doza lijeka se tijekom četiri sata unese kroz kožu.

Sumatriptan je lijek koji se najčešće propisuje za liječenje migrene. Po proizvođačima, flasteri su učinkoviti u liječenju migrenskih glavobolja te mučnina koje prate migrene.

Posljednja faza kliničkog ispitivanja flastera provedena je na 800 bolesnika s više od 10 tisuća flastera i pokazala je da je taj način primjene siguran i učinkovit u liječenju, kako bolova, tako i mučnina te osjetljivosti na svjetlost i zvuk.

Istraživanje je pokazalo da je unutar dva sata od početka primjene lijeka bol u glavi popustila kod 18 posto osoba, za razliku od devet posto u kontrolnoj skupini koja je bila na placebu. Američka akademija za neurologiju ne preporučuje  osobama koje pate od mučnina uz migrene uzimanje lijekova na usta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter