SAD odaje počast Kennedyju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Minutom šutnje u cijeloj zemlji i svečanošću u Dallasu, gdje će odjeknuti zvona, SAD obilježava u petak smrt Johna F. Kennedyja, koji je ubijen prije 50 godina.

U 12.30 po lokalnom vremenu (18.30 po srednjoeuropskom), minuta šutnje popraćena zvonima crkvi u Dallasu trebala bi obilježiti točan trenutak kad je 35. predsjednik SAD-a pao 22. studenoga 1963. pod mecima Leeja Harveyja Oswalda, po službenoj istrazi Warrenova povjerenstva.

"Mit o Kennedyju", zauvijek mladom, lijepom i prvom u potpunosti modernom predsjedniku, neokaljan je pola stoljeća kasnije u srcu Amerikanaca. Tri četvrtine njih smješta JFK-ja na čelo liste modernih američkih čelnika koji će ostati zabilježeni u povijesti kao "iznimni", ispred Ronalda Reagana i Billa Clintona, prema ispitivanju Gallupa.

John F. Kennedy, rođen u bogatoj i utjecajnoj obitelji iz Bostona, bio je najmlađi izabrani predsjednik i prvi katolički predsjednik, utjelovljujući razdoblje puno nade za baby-boom generaciju.

Od njegovog tragično skraćenog mandata, povijest se sjeća njegove odlučnosti u sukobu sa Sovjetskim Savezom tijekom "raketne krize", neuspjeha iz Zaljeva svinja, neuspješnog iskrcavanja protivnika Castra na Kubi te pokretanje programa Apollo radi slanja Amerikanca na Mjesec.

Njegovo "Ich bin ein Berliner" u Berlinu podijeljenom između Istoka i Zapada i "Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, nego što možete vi učiniti za svoju zemlju", rečenica izgovorena na dan njegove inauguracije, upisani su u svjetsko pamćenje.

Grad Dallas, nazvan "gradom mržnje" zbog atentata, trebao bi organizirati sjetnu svečanost od sat vremena na Dealey Plazi, s čitanjem odlomaka govora predsjednika, molitvama i glazbom u izvedbi mornarice, predsjedničkog vojnog korpusa. Vojni zrakoplovi potom bi trebali nadlijetati grad.

U katedrali sv. Mateja u Washingtonu održat će se misa, dok će glavni grad skoro pa ponovno doživjeti "uživo" sate televizijskog pokrivanja ubojstva u Newseumu, muzeju medija.

Sve lokacije koje nose obilježje Kennedyja predvidjele su program obilježavanja: minutu šutnje i glazbu u predsjedničkoj knjižnici JFK Library u Bostonu (Massachusetts) odakle potječe obitelj, molitve na Sveučilištu JFK u Pleasant Hillu u Kaliforniji.

Vijenac će biti položen blizu njegove biste u Kennedy Centru, velikoj dvorani za priredbe u glavnom gradu koja nosi njegovo ime, a potom će se održati minuta šutnje.

U četvrtak su kongresmeni predložili rezoluciju da se dan 29. svibnja 2014., kad se rodio Kennedy, proglasi "danom sjećanja".

Predsjednik Barack Obama položio je u srijedu vijenac s plavim i bijelim cvijećem na Kennedyjevu grobnicu. Nekoliko sati kasnije, na svečanosti, pozdravio je "trijezni i uvjereni idealizam" JFK-ja koji "nas podsjeća da imamo moć mijenjanja ove zemlje".

Deseci knjiga, filmova i dokumentaraca objavljeni su ili emitirani unazad nekoliko tjedana u SAD-u da bi se mit istražio sa svih strana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter