SAD: Od listerioze umrlo 13 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Listeriozom, koju izaziva bakterija Listeria monocytogenes, a dovodi se u vezu s dinjama uzgojenim na poljoprivrednom dobru u Coloradu, u SAD-u su zaražene 72 osobe, a dosad ih je umrlo 13, izvijestili su americki medicinski radnici.

Ova zaraza, prenesena hranom, najsmrtonosnija je u SAD-u u više od zadnjih deset godina. Tijekom 2008. i 2009. od posljedica kontaminiranog kikirikija smrtno je stradalo devet ljudi, a zaraženo ih je više od 700. Zasad su zarazu listeriozom prijavili medicinski radnici iz 18 americkih država, izvijestio je americki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Od 13 smrtnih slucajeva, cetiri su osobe umrle u New Mexicu, dvije u Coloradu, dvije u Teksasu te po jedna osoba u Kansasu, Marylandu, Missouriju, Nebraski i Oklahomi. Zaraženi su se za pomoc lijecnicima javili nakon 31. srpnja. U meduvremenu je CDC otkrio izvor zaraze - dinje uzgojene na farmama Jensen u Coloradu.

Pocetkom rujna, Americka administracija za hranu i lijekove potvrdila je informaciju o postojanju bakterijskog soja Listerije monocytogenes, u kontaminiranim dinjama s farmi Jensen.

Listeria je gram pozitivna, slabo patogena bakterija koja je sposobna rasti i na temperaturi od svega 4 stupnja Celzija, što je bitno u prijenosu bolesti i pri izolaciji uzrocnika na selektivnim hranilištima. Listeria je najvjerojatnije stanovnik tla, na kojemu se i množi, a covjek i životinje mogu se zaraziti kontaminiranom hranom. Postoji i mogucnost zaraze u direktnom kontaktu s bolesnikom. Ulazna vrata infekcije su gastrointestinalni trakt.

Bolest najcešce napada fetus trudnice, novorodencad, starije osobe i odrasle kojima je imunitet oslabljen. Zdrava djeca i odrasli ponekad mogu biti zaraženi Listeriom, ali rijetko se ozbiljno razbole. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter