SAD obilježava godišnjicu terorističkog napada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države u utorak komemoracijama obilježavaju 11-godišnjicu terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju 11. rujna 2001. kada su islamski militanti otetim putničkim zrakoplovima ubili gotovo 3.000 ljudi.

Dva su zrakoplova srušila newyorške tornjeve blizance, jedan je napravio veliku štetu na zgradi Pentagona na periferiji Washingtona, a četvrti se srušio u polje u Pennsylvaniji nakon što su se putnici u zrakoplovu suprotstavili otmičarima.

Na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra (WTC) na njujorškom Manhattanu, više od 1.000 članova obitelji poginulih i drugi okupili su se na godišnjem čitanju imena 2.983 poginulih u svim napadima.

Čitanje je počelo u osam sati i trideset i devet minuta po mjesnom vremenu sa stankama u 8.46, 9.03, 9.37 i 10.03 sati, vremenima udara četiriju zrakoplova, te u 9.59 i 10.28, vremenima kada se srušio sjeverni, a potom i južni toranj.

Čitanje imena počela je Patrica Abbott, supruga Alana Jaya Richmana koji je poginuo u WTC-u. Imena je abecednim redom više od tri sata čitalo 198 ljudi.

Ranijih su godina u čitanju imena, Biblije ili književnih citata, sudjelovali političari, pa i predsjednici SAD-a, guverneri i gradonačelnici New Yorka. Ove godine su s pozornice imena čitali samo članovi obitelji više od 2.750 osoba poginulih u WTC-u.

Političari su i dalje mogli nazočiti komemoraciji, ali po pravilima koje je u srpnju donio Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. rujna pod predsjedanjem njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga, nijedan nije mogao govoriti ili sudjelovati u čitanju imena.

Ograničenje za političare ne odnose se i na druge komemoracije. Predsjednik SAD-a Barack Obama je na južnom travnjaku Bijele kuće održao minutu šutnje u čast žrtava 11. rujna. Obama i supruga Michelle Obama stajali su pognutih glava držeći ruku na srcu dok je trubač svirao "Tišinu". Prvi američki par potom se uputio na komemoraciju u Pentagon.

Potpredsjednik Joe Biden godišnjicu napada obilježio je u Shanksvilleu, Pennsylvaniji, gdje je u padu zrakoplova poginulo 40 putnika dok su se borili s otmičarima.

U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu 11. godišnjica terorističkih napada na SAD bit će obilježena molitvama, a ne velikim komemorativnim skupom na kakvima su zadnjih godina sudjelovali najviši američki dužnosnici. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter