SAD nudi 10 mil. $ za informacije o napadu u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Američki State Department je potvrdio da još od siječnja diskretno nudi nagradu od deset milijuna dolara za informaciju o onima koji stoje iza napada u kojem je 11. rujna 2012. u Bengaziju ubijen američki veleposlanik u Libiji i još troje Amerikanaca.

Gerilci za koje se vjeruje da su povezani s al Kaedom napali su slabo štićeno američko diplomatsko predstavništvo i obližnji aneks CIA-e u istočnolibijskome gradu Bengaziju, na godišnjicu terorističkih napada izvedenih 2001. u Sjedinjenim Državama.

Zbog toga je upada izbio pravi politički rat na Capitol Hillu, piše Reuters: republikanci su administraciju predsjednika Baracka Obame optužili da mijenja verzije priče o tome tko stoji iza toga napada. Demokrati republikance optužuju da hoće ispolitizirati tragediju.

State Department objavio je da je državni tajnik John Kerry u pismu koje je u petak poslao zastupnicima u parlamentu potvrdio da je američka vlada ponudila tu nagradu, u sklopu programa Nagrada za pravdu. Kerry je o toj nagradi pisao zastupniku Michaelu McCaulu, republikancu koji predsjeda odborom domovinske sigurnosti u predstavničkome domu Kongresa, i koji je bio pismenim putem Kerryja pitao zašto State Department ne nudi agradu.

"Zbog sigurnosnih razloga i osjetljivosti istrage, nagrada nije javno oglašena na internetskoj stranici RFJ-a", kaže se u priopćenju i dodaje kako taj program može funkcionirati i bez internetskog oglašavanja ponuđenih nagrada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter