SAD: Novi prosvjedi u Fergusonu, 15 uhićenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je uhitila petnaest osoba u petak u Fergusonu na novim prosvjedima organiziranim nakon odluke suda da ne podiže optužnicu protiv policajca koji je u kolovozu u predgrađu St. Louisa, u Missouriju, ubio mladog crnca, izvijestila je policija St. Louisa na Twitteru.

Policija u Fergusonu je pristupila uhićenjima pošto se prosvjednici nisu htjeli razići, što je ona od njih bila zatražila, navodi isti izvor koji dodaje da su prosvjedi uglavnom protekli "u miru".

Prosvjedi u Fergusonu i u drugim američkim gradovima znali su prerasti u nerede otkako je u ponedjeljak velika porota savezne države Missourija odlučila da neće podići optužnicu protiv bijelog policajca Darrena Wilsona koji je u kolovozu u Fergusonu ustrijelio osamnaestogodišnjeg crnca Michaela Browna koji je bio nenaoružan.

Velika porota je ocijenila da nema dovoljno elemenata za Wilsonovo izvođenje pred sud.

"Prekinite kupnju i pridružite se prosvjedima", izvikivali su prosvjednici, među kojima je bilo i djece, koji su petak jedan sat bili u robnoj kući.

Stotinjak njih je ležalo na zemlji, kao da su mrtvi, četiri i pol minute, podsjećajući da je tijelo Michaela Browna više od četiri sata ležalo nasred ulice nakon ubojstva.

Trgovački centri su bili zatvoreni zbog straha od nereda.

U New Yorku je uhićeno nekoliko osoba koje su prosvjedovale u robnoj kući Macy's u središtu Manhattana, jednoj od najposjećenijih na "crni petak", dan nakon Dana zahvalnosti kojim simbolično počinje sezona kupovanja u SAD-u.

U Oaklandu, u Kaliforniji, prosvjednici su na gotovo dva sata blokirali stanicu međugradskog vlaka koji prometuje za San Francisco.

"Crni petak" je dan kada Amerikanci hrle u trgovine privučeni velikim popustima, dan nakon nacionalnog praznika Dana zahvalnosti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter