SAD: Najmanje sedam mrtvih od meningitisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je sedam osoba umrlo od meningitisa u Sjedinjenim Državama, a 91 je oboljela od te bolesti pošto su primili injekcije steroida zaraženih gljivicama, po novom izvješću objavljenom u nedjelju koje pokazuje da se epidemija širi.

Slučajevi meningitisa dijagnosticirani su u deveterim državama, po podacima Središta za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). Najteže je pogođen Tennessee, na jugu SAD-a, gdje su 32 osobe oboljele od gljivičnog meningitisa, a tri su umrle.

Drugi slučajevi su otkriveni u Michiganu, na Floridi, u Marylandu i Minnesoti.

CDC je pozvao liječnike da stupe u vezu sa svim pacijentima koji su nakon 21. svibnja u više od dvadeset američkih država primili doze zaraženih steroida što se uglavnom koriste kod bolova u leđima.

Gljivični meningitis, koji napada zaštitnu ovojnicu mozga i leđne moždine, prilično je rijetka infekcija i često se prekasno otkrije: naime, prolazi nezapaženo budući da su joj simptomi u početku veoma slični gripi.

Po prvim rezultatima istrage, liječnici koji su u Tennesseeju davali sporne injekcije "nisu nipošto mogli znati" da su doze zaražene i nije bilo "nikakvih propusta" u liječenju pacijenata, rekao je John Dreyzehner, čelnik zdravstvene službe te države na konferenciji za novinare.

Sanitarne savezne vlasti priopćile su da su otkrile zarazni agens u uzorku proizvoda New England Compauding Centera, sa sjedištem u Massachusettsu.

Tvrtka je nakon toga povukla sve svoje proizvode i prekinula proizvodnju. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter