SAD na putu usvajanja imigracijske reforme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika imigracijska reforma u SAD-u, prioritet drugog mandata predsjednika Baracka Obame, u utorak se našla korak bliže usvajanju jer je povjerenstvo američkog Senata usvojilo tekst zakona koji su zajednički predložili demokratski i republikanski senatori.

Zakon bi otvorio put za legalizaciju statusa 11,5 milijuna osoba bez papira nastanjenih u SAD-u, većinom Meksikanaca, pod uvjetom da plate kaznu, da ne ovise o socijalnoj pomoći te da nisu počinili veće kazneno djelo. Nakon 13 godina, mogli bi zatražiti državljanstvo.

Sustav viza i radnih dozvola reformirao bi se i dao prednost kvalificiranim imigrantima (znanost, visoka tehnologija), ali i nisko kvalificiranim radnicima u sektoru poljoprivrede, graditeljstva i ugostiteljstva, u skladu s potrebama radne snage.

Kao znak konsenzusa koji prati reformu, troje od osam republikanaca iz povjerenstva pravosuđa pridružilo se desetorici demokrata u usvajanju teksta, poboljšane inačice nacrta koji je ponudila skupina od osam senatora dviju stranaka.

Nakon cjelokupnog Senata koji bi mogao glasovati do lipnja, Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca trebao bi raspravljati o reformi prije konačnog usvajanja prije ljeta.

"Čestitam članovima povjerenstva na teškom radu, posebice skupini osmorice", priopćio je Barack Obama. "Nijedan član povjerenstva nije dobio sve što je tražio, ni ja, ali u konačnici dugujemo Amerikancima provedbu najboljeg mogućeg rezultata".  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter