SAD: Milanovicu, jeste li vi terorist ili makro?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Chicagu ce se 20. i 21. svibnja održati 25. summit NATO-a, a Hrvatsku bi na tom skupu, kojem je domacin americki predsjednik Barack Obama, trebao predstavljati premijer Zoran Milanovic. No prije toga mora odgovoriti namjeravali li se za  boravka u SAD ukljuciti u teroristicke aktivnosti ili, pak, organizirati prostituciju.

To su, naime, neka od pitanja na koja odgovaraju svi koji moraju imati vizu da bi mogli uci u Sjedinjene Države. Unatoc povremenim pozitivnim signalima iz Washingtona, americke vlasti još nisu ukinule vize za hrvatske državljane.

U NATO-u, kao i u Hrvatskoj, postoje cetiri razine tajnosti dokumenata, a Milanovic kao predsjednik Vlade ima mogucnost pristupa i najpovjerljivijim papirima cija je oznaka - Cosmic Top Secret. Dakle, NATO saveznici nesumnjivo vjeruju Milanovicu.

No, istovremeno on mora popuniti standardni obrazac "ds 160" da bi mu americko veleposlanstvo u Zagrebu izdalo vizu. Osim rutinskih osobnih podataka Milanovic bi Amerikancima trebao otkriti i hoce li, ako ga puste na summit, u njihovoj zemlji možda podmetati eksplozivne naprave.

- Kad putuju u SAD, hrvatski Vladini dužnosnici moraju imati odgovarajuce vize stoga moraju ispuniti i upitnik koji, bez iznimke, vrijedi za sve državljane, rekla nam je Anja Picelj Kosak, glasnogovornica americkog veleposlanstva.

Hrvatski premijeri i predsjednici koji su ranije službeno posjecivali SAD takoder su odgovarali na ova pitanja, medutim u Banskim dvorima smatraju da je zbog specificne prigode, NATO summita na kojem je jedna od tri glavne teme vojni angažman clanica NATO-a u Afganistanu, ponižavajuce za Hrvatsku da Milanovic bude u istom tretmanu.

- Ne radi se tu o bilo cijem osobnom egu. U Afganistanu trenutno boravi 330 hrvatskih vojnika, a hrvatski premijer ce u Chicagu sudjelovati u raspravama tijekom kojih ce se moci cuti i vrlo povjerljive informacije. Zato je apsurdno da se prije toga mora izjašnjavati je li terorist ili krijumcar drogom, objašnjavaju u Vladi veliku nelagodu koju im stvaraju spomenuta pitanja.

Trenutno se zbog toga cak razmatra mogucnost da Milanovic ne otputuje u Chicago i da se zastupanje Hrvatske na NATO summitu prepusti predsjedniku Ivi Josipovicu, ako on nema problema s viznim upitnikom. "Mi cemo i dalje tijesno suradivati s našim americkim saveznicima, ništa se tu nece promijeniti, ali teško je pristati na ovakva pitanja", zakljucuje naš izvor u Vladi.

U slucaju da Milanovic doista odustane od puta preko Velike bare, bit ce to drugi visoki hrvatski dužnosnik koji je to ucinio zbog neprihvatljivih mu pitanja. U travnju 2003. godine tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomcic trebao je popuniti poseban formular da bi mogao uci u Kanadu, no nije htio odgovoriti na niz pitanja vezanih uz sudjelovanje u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, smatrajuci ih nedostojnima dužnosti koju je obnašao.


Podijeli: Facebook Twiter