SAD kontaktirao s Ekvadorom zbog Snowdena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države su kontaktirale sa Ekvadorom u vezi bivšeg zaposlenika Nacionalne sigurnosne agencije Edwarda Snowdena koji je zatražio azil, a kojega traži SAD, rekao je u utorak ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

"State Department je poslao poruku vladi Ekvadora, našem ministarstvu vanjskih poslova u Quitu u vezi Snowdena, bivšeg savjetnika američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA)", rekao je Patino u Vijetnamu gdje je na turneji u izjavi koju je prenijela ekvadorska televizija.

"Za sada se radi o verbalnoj poruci. Tražio sam da nam ju pošalju pismenim putem, kako bi ju uzeli u obzir tijekom razmatranja Snowdenovog zahtjeva azila", dodao je šef ekvadorske diplomacije.

Taj kontakt je potvrdilo jedan američki diplomatski izvor, prenosi AFP.

Vlada Ekvadora, koju vodi socijalistički predsjednik Rafael Correa, vrlo pomno razmatra Snowdenov zahtjev za azilom.

Sjedinjene Države su ocijenile u utorak da postoji jasna pravna baza za Snowdenovo izručenje iz Rusije gdje se nalazi, rekla je glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Kaitlin Hayden.

"Tražimo od ruske vlade da bez odgode izruči Snowdena na temelju čvrste suradnje između naših snaga reda, posebice poslije atentata na maratonu u Bostonu 15. travnja", dodala je.

Kako bi izbjegli bilo kakvu eskalaciju napetosti, Hayden je potvrdila da se Bijela Kuća slaže s Putinom u pogledu činjenice da ne žele da ta afera ima negativne posljedice po njihove bilateralne odnose. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter